ßßß Cookit - przepis na Pizza bacowska z boczkiem, oscypkiem i żurawiną

Pizza bacowska z boczkiem, oscypkiem i żurawiną

nazwa

Wykonanie

Wakacje w Zakopanem zmobilizowały mnie troszeczkę do wykorzystania przepisów w wersji góralskiej, bacowska grzanka ujęła moje podniebienie ale pizza... mniam! stopiony oscypek zwieńczył smak tej pizzy, w zasadzie nie trzeba żadnych dodatkowych składników... wystarczy bundz, oscypek i boczek - rewelacja!
przepis własny
Składniki: na ciasto
450g mąki pszennej ( użyłam T450 )
10g świeżych drożdży 1/4 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
250ml letniej wody
50g oliwy extra vergin
Składniki na sos pomidorowy:
puszka pomidorów krojonych
ząbek czosnku
duża garść świeżej bazylii
garść świeżego rozmarynu,
sol do smaku ( opcjonalnie )
3 łyżki oliwy
pół łyżeczki cukru
Dodatki:
oscypek
bundz
mozzarella
wędzony boczek
cebula czerwona i biała
listki tymianku
konfitura żurawinowa
Drożdże przełożyć do małego naczynia i zasypać cukrem, wstawić do lodówki na 20 minut, po tym czasie powinny się rozpuścić.
Resztę składników umieścić w malakserze, gdy drożdże są już gotowe wlewamy je do pozostałych składników i wszystko miksujemy na wolnych obrotach do czasu gdy ciasto zaczęło odchodzić od ścian misy. Następnie wyłożyć ciasto na oprószoną stolnicę, podzielić na porcję około 180g, wyrobić kulki, które należy spłaszczyć dłonią i położyć na blaszce wyłożonej papierem do wypieków, przykryć folią spożywczą by nie wyschło i przechowywać w lodówce około godziny. W tym czasie przygotować sos. W tym celu należy wszystkie składniki sosu zmiksować na pulpę i odstawić do lodówki.
Ciasto wyłożyć na stół oprószony mąką, rękoma uformować na odpowiednią wielkość, wyłożyć kilka łyżeczek sosu pomidorowego, resztę składników według uznania i wsunąć do piekarnika nagrzanego do 250' na 7 minut. Po wypieczeniu wierzch polać konfiturą żurawinową i podawać.
Smacznego:-)
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2014/08/pizza-bacowska-z-boczkiem-oscypkiem-i.html