Wykonanie
Już są...na rynku i chyba w lesie chociaż moje szczęście w zbieraniu
kurek jest niewielkie, raczej przybywam do domu z pustym koszykiem dlatego przestałam ich szukać... idę, kupuję i mam! Pewnie wszyscy Ci, którzy las kochają...kocham i ja! kupienie
grzybów uważają za mało satysfakcjonujące no ale jak nie kupić jak chce się je jeść...jak je zbierać kiedy się ich nie widzi? Najważniejsze, że pizza zaspokoiła moje
kurkowe pragnienie mimo strasznego braku czasu ostatnio, wciąż się coś dzieje..tu praca, tam działka, po drodze gdzieś mama, zaprawy i na okrągło wielkie "COŚ"Dziś trochę luźniej..parno na dworze, lenia dostałam ale
kurek nie przegapiłam... nie dobrze jednak, że włączyłam piec bo straszny upał w domu... czy się opłacało? oczywiście!

Pizza z
mozzarellą i
kurkamiprzepis własnySkładniki:450g
mąki pszennej ( użyłam T450 )10g świeżych
drożdży 1/4 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soli250ml letniej
wody50g
oliwy extra verginSkładniki na
sos pomidorowy:puszka
pomidorów krojonychząbek
czosnkuduża garść świeżej
bazyliigarść świeżego
rozmarynu,sol do smaku ( opcjonalnie )3 łyżki
oliwypół łyżeczki
cukruDodatki:
ser gorgonzolaser mozzarellakurkikaparyczerwona cebulatajska bazyliaDrożdże przełożyć do małego naczynia i zasypać
cukrem, wstawić do lodówki na 20 minut, po tym czasie powinny się rozpuścić.Resztę składników umieścić w malakserze, gdy
drożdże są już gotowe wlewamy je do pozostałych składników i wszystko miksujemy na wolnych obrotach do czasu gdy ciasto zaczęło odchodzić od ścian misy. Następnie wyłożyć ciasto na oprószoną stolnicę, podzielić na porcję około 180g, wyrobić kulki, które należy spłaszczyć dłonią i położyć na blaszce wyłożonej papierem do wypieków, przykryć folią spożywczą by nie wyschło i przechowywać w lodówce około godziny. W tym czasie przygotować sos. W tym celu należy wszystkie składniki sosu zmiksować na pulpę i odstawić do lodówki.Ciasto wyłożyć na stół oprószony
mąką, rękoma uformować na odpowiednią wielkość, wyłożyć kilka łyżeczek
sosu pomidorowego, pokrojoną na plastry
mozzarellę, połówki
kurek,
cebulę, kilka sztuk
kaparów i na wierzch
ser gorgonzola i wsunąć do piekarnika nagrzanego do 250' na 7 minutPo wypieczeniu posypać
tajską bazylią. Niebo w gębie :-)Smacznego!* U mnie
kurki surowe!