ßßß Cookit - przepis na Pizza z boczniakami i krewetkami z sosem porowym

Pizza z boczniakami i krewetkami z sosem porowym

nazwa

Wykonanie

Grażynka z blogu Grażyna gotuje zmobilizowała mnie do pieczenia dzisiejszej pizzy w ramach Międzynarodowego Dnia Pizzy i pewnie bardzo dobrze się stało bo pizza zupełnie inna, z dużą ilością sosu..nie pomidorowego a za to porowego z dodatkiem avocado... wierzch pokryty boczniakami i garścią krewetek - mówię Wam.. niebo w gębie o ile nie lepiej i jeśli Rafał zgodnie powiedział, że pyszna to nie może być inaczej bo przecież to człek mięsożerny!
pomysł własny
Składniki: na ciasto
350g mąki pszennej ( użyłam T750 )
7g suchych drożdży + 3 łyżki letniej wody+ 1/2 łyżeczki cukru
220ml letniej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
Drożdże wymieszać w osobnym garnuszku z wodą i cukrem, pozostawić do garowania.Resztę składników umieściłam w malakserze, gdy drożdże lekko wyrosły wlałam je do pozostałych składników i wszystko miksowałam na wolnych obrotach do czasu gdy ciasto zaczęło odchodzić od ścian misy. Następnie wyłożyłam ciasto na oprószoną stolnicę, podzieliłam na dwie części i rozwałkowałam .Odstawiłam i przygotowałam sos.
Składniki: na sos porowy
biała część z jednego pora
pół avocado pokrojonego w kostkę
2 łyżki białego wytrawnego wina
1/2 szklanki mleka 3,2%
łyżka mąki pszennej
łyżka masła
drobno pokrojona chili ( opcjonalnie )
ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
Por pociąć na drobno, wrzucić na rozgrzane masło i zeszklić, dodać drobno posiekany czosnek, chili i przez chwilę smażyć. Dolać wino, poczekać aż jego część odparuje, zdjąć z ognia zasypać łyżką mąki i dobrze wymieszać, następnie dolać mleko, sól i pieprz do smaku, doprowadzić do wrzenia i odstawić do ostygnięcia.
Dodatki:
boczniaki
krewetki
czerwona cebula
kulka mozzarelli
kilka kawałków avocado
świeże liście bazylii na wierzch
Boczniaki oraz krewetki poddusić na maśle na bardzo wolnym ogniu by się nie skurczyły i również odstawić do ostygnięcia. Cebulę pokroić w piórka.
Na rozwałkowane ciasto wyłożyłam porowy sos z avocado, na to ułożyłam plastry mozzarelli, boczniaki, czerwoną cebulę, paski avocado i krewetki. Piec rozgrzałam do 250' i piekłam 7 minut z termoobiegiem. Po wyjęciu z pieca udekorowałam świeżymi listkami bazylii. Smacznego:)
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2014/02/miedzynarodowy-dzien-pizzy-z.html