Wykonanie
To zrobiłam sobie smacznego
pora duszonego w cydrze z
miodem... w połączeniu z brązową
soczewicą, która ma niezwykły
orzechowy smak i za to ją właśnie bardzo lubię! Połączenie cydru z
miodem,
czosnkiem i
chili nadaje im ciekawego smaku,
por całkiem fajnie wchłania wszystkie smaki i aromaty...szkoda, że tak rzadko przygotowuje się z niego ciekawe dania i wykorzystuje tylko jako aromat
bulionów. Ostatnio u mnie
por zagościł w delikatnym sosie, który został wykorzystany do pizzy klik , był bardzo smaczny i odmienił posiłek na zupełnie inny niż zwykle. Polecam i Wam poszaleć w klimacie
porowym:)

inspiracja z tego blogu z moimi zmianamiSkładniki:2 kawałki białej części
pora250ml
jabłkowego cydruszklanka
warzywnego bulionu1 łyżka
mioduząbek
czosnkuchili w płatkach
oliwa do smażenia1/2 szklanki brązowej
soczewicyuprażone
płatki migdałów i
sezamuświeże listki
szałwiisól,
pieprz do smakuNajpierw ugotujmy
soczewicę na
bulionie warzywnym z dodatkiem
soli, najlepiej trochę krócej niż na opakowaniu, następnie uprażmy
sezam z
płatkami migdałów na suchej patelni. Kolejny etap to obróbka
pora.. czyli przekrawamy na pół wzdłuż i delikatnie płuczemy by za bardzo go nie rozwarstwić, suszymy ręcznikiem kuchennym i rozgrzewamy
olej na patelni, na którym obsmażamy
por... można trochę dłużej niż zrobiłam to ja:) dodajemy listki
szałwii,
chili i
czosnek by
por ładnie przeszedł aromatem i jeszcze przez chwilę smażymy, następnie dodajemy cydr oraz
miód i dusimy do czasu aż
por będzie miękki. Na talerz układamy przygotowany
por i wykładamy na niego brązową
soczewicę a wszystko posypujemy
pieprzem, prażonymi
migdałami i
sezamem, na końcu polewamy odrobiną
soków z patelni i posypujemy listkami
szałwii.Smacznego!