Wykonanie
Soczewica jest najzdrowszą rośliną straczkową spośród wszystkich znanych mi warzyw. Ostatnio wyczytałam, że zawiera taniny - związki mogące chronić organizm przed nowotworami, m.in. spowalniając tempo podziału komórek nowotworowych. Oczywiście jest bogata w wiele witamin i minerałów, ale nie o tym chciałam dzisiaj napisać . Dzisiaj chcę zachęcić wszystkich, którzy nie próbowali jeszcze tego wspaniałego warzywa do wprowadzenia go do jadłospisu gdyż jest po prostu przepyszne. Dodam jeszcze iż jest spożywana podczas kolacji 31 grudnia we Włoszech jako tradycyjne danie raprezentując obfitość i bogactwo w Nowym Roku :)SKŁADNIKI4 duże
żeberka300 g
soczewicy3 łyżki
oliwy z oliwek1 ząbek
czosnek1
papryczka chili3 listki
szałwiikilka igiełek
rozmarynusólSPOSÓB PRZYGOTOWANIAObsmażyć
żeberka razem z
oliwy z oliwek ,
papryczką chili, listkami
szałwii i
rozmarynem.




Aby skrócić czas przygotowania tej potrawy przełożyć
żeberka do szybkowaru, dodać 2
nalewki wody i gotować przez 10 minut począwszy od pierwszego ujścia pary.

Zgodnie z zasadami użytku szybkowaru uwolnić całą parę i dopiero wtedy otworzyć naczynie. Dodać
soczewicę posolić do smaku, dolać jeszcze 2
nalewki wody, aby w całości przykryła
soczewicę i
żeberka.


Gotować w szybkowarze przez następne 10 minut.SMACZNEGO :)