Wykonanie
Soczewica jest najzdrowszą rośliną straczkową spośród wszystkich znanych mi warzyw. Ostatnio wyczytałam, że zawiera taniny - związki mogące chronić organizm przed nowotworami, m.in. spowalniając tempo podziału komórek nowotworowych. Oczywiście jest bogata w wiele witamin i minerałów, ale nie o tym chciałam dzisiaj napisać . Dzisiaj chcę zachęcić wszystkich, którzy nie próbowali jeszcze tego wspaniałego warzywa do wprowadzenia go do jadłospisu gdyż jest po prostu przepyszne. Dodam jeszcze iż jest spożywana podczas kolacji 31 grudnia we Włoszech jako tradycyjne danie raprezentując obfitość i bogactwo w Nowym Roku :)SKŁADNIKI400 g
czerwonej soczewicy500 g
makaronu3 łyżki
oliwy z oliweknać
pietruszkiząbek
czosnku3 listki
szałwiiszczypta
rozmarynupapryczka chilisólSPOSÓB PRZYGOTOWANIAPrzepłukać
soczewicę w zimnej wodzie. Do garnka dodać
oliwe z oliwek, nać
pietruszki,
papryczke chili, listki
szałwii,
rozmaryn, ząbek
czosnku, lekko podsmażyć.

Dodać
soczewicę i 2
nalewki wody. Gotować na małym ogniu przez około 30 minut często mieszając i jeśli potrzeba dodając gorącej
wody
( można skrócić czas gotowania używając szybkowaru do 15 minut )

W międzyczasie ugotować
makaron według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i dodać do garnka z
soczewicą. Posolić do smaku, wymieszać i podawać na gorąco.SMACZNEGO :)