Wykonanie

Czas wolny praktycznie zawsze poświęcam na próbowania nowych rzeczy i kombinowanie z różnymi produktami w kuchni. Dzisiaj powstał przez przypadek ten pyszny krem. Nie sądziłam, że karmelizowany
por w połączeniu z
winem może dać tak przyjemny smak. Jestem zachwycona tą zupą, więc z pewnością pojawi się jeszcze u nas parę
razy. Dodatkowo muszę podkreślić, iż osoby, które unikają tego warzywa zdecydowanie nie poczują, iż właśnie on odpowiada za szaleństwo kubków
smakowych :)Składniki:4
pory0,5l
bulionu warzywnego1 główka
czosnku1
cebula dymka80ml białego
wytrawnego wina4 łyżki
masła2 łyżki
oliwy2 łyżki
miodusól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Pora kroimy w plasterki, a
cebulę w talarki. Podsmażamy je na
oleju z dodatkiem
soli i odrobiną
wody. Po 15 minutach dodajemy
brązowy cukier i wszystko karmelizujemy. Całość trzymamy na małym ogniu jeszcze przez 5 min.Do garnka wlewamy
wino, dodajemy
czosnek oraz przygotowanego
pora. Całość gotujemy, aż
wino prawie całkowicie wyparuje. Dolewamy
bulion i gotujemy całość przez 15 minut. Po tym czasie zupę blendujemy na gładki krem oraz doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Podajemy z
jogurtem greckim oraz prażonymi
płatkami migdałów.Smacznego :)
