ßßß Cookit - przepis na Krem z karmelizowanego pora

Krem z karmelizowanego pora

nazwa

Wykonanie

Czas wolny praktycznie zawsze poświęcam na próbowania nowych rzeczy i kombinowanie z różnymi produktami w kuchni. Dzisiaj powstał przez przypadek ten pyszny krem. Nie sądziłam, że karmelizowany por w połączeniu z winem może dać tak przyjemny smak. Jestem zachwycona tą zupą, więc z pewnością pojawi się jeszcze u nas parę razy. Dodatkowo muszę podkreślić, iż osoby, które unikają tego warzywa zdecydowanie nie poczują, iż właśnie on odpowiada za szaleństwo kubków smakowych :)
Składniki:
4 pory
0,5l bulionu warzywnego
1 główka czosnku
1 cebula dymka
80ml białego wytrawnego wina
4 łyżki masła
2 łyżki oliwy
2 łyżki miodu
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pora kroimy w plasterki, a cebulę w talarki. Podsmażamy je na oleju z dodatkiem soli i odrobiną wody. Po 15 minutach dodajemy brązowy cukier i wszystko karmelizujemy. Całość trzymamy na małym ogniu jeszcze przez 5 min.
Do garnka wlewamy wino, dodajemy czosnek oraz przygotowanego pora. Całość gotujemy, aż wino prawie całkowicie wyparuje. Dolewamy bulion i gotujemy całość przez 15 minut. Po tym czasie zupę blendujemy na gładki krem oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z jogurtem greckim oraz prażonymi płatkami migdałów.
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2015/06/krem-z-karmelizowanego-pora.html