Wykonanie
Te pierożki to moje uzależnienie..
będę je robić i jeść..robić i jeść ...są przepyszne i mają fajną konsystencję ciasta, która świetnie
daje się lepić niczym modelina:) Skłoniła mnie do zrobienia ich Edyta ...najpierw zobaczyłam je na Fb, następnie wyszukałam u wujka google i tak sobie je oglądałam z wszystkich możliwych stron.. nie żebym zrobiła je od razu bo zaglądałam do Edyty co najmniej jeszcze ze trzy
razy i w końcu zakupy.. mrożone
maliny,
jagody i są..najlepsze w świecie pierogi - Edyta dziękuję -uwielbiam! U mnie pierożków aż tak bardzo nie widać jak u Edyty ..zaszalałam z sosem i taki efekt ale na pewno gdzieniegdzie wypatrzycie pierożki o fajnej nazwie -manty:)

Manty na słodko z
serem i
sosem malinowo jagodowymprzepis EdytySkładniki: na 36 pierożków400g
mąki pszennej tortowej T 5502 duże
jaja2 łyżki
oleju ( u mnie 3 )100ml
mleka ( u mnie 0,5%)Wszystkie składniki wkładamy do misy malaksera i mieszamy do ich połączenia. Ciasto ma być miękkie i elastyczne, ja musiałam dodać nieco więcej
mleka ponieważ ciasto było zbyt zwarte.Składniki: nadzienia500g
sera półtłustego1 łyżeczka pasty waniliowej3 łyżki
cukru2
żółtka
Tutaj również wszystkie składniki umieszczamy w misie malaksera i miksujemy do połączenia się składników.Składniki: na sos400g mrożonych
malin400g mrożonych
jagód1/2 szklanki
cukruOwoce umieszczamy w garnku, dodajemy
cukier i gotujemy przez około 15 minut do czasu aż
cukier dobrze się rozpuści,
owoce puszczą sok, dzięki
czemu powstanie lekki
owocowy sosDodatki:
Jogurt naturalnyświeże listki
bazyliiKiedy ciasto mamy już gotowe, wykładamy je na oprószoną
mąką stolnicę i wałkujemy dość cienko. Następnie wykrawamy kółka za pomocą kubka lub foremki na
ciasteczka. Na każde kółko nakładamy po jednej łyżeczce
serowego farszu i zlepiamy pierożek w tobołek. Gotujemy na parze 20 minut, po tym czasie przekładamy na talerz - trzeba to robić od razu by pierożki nie przykleiły się do naczynia czy sitka , polewamy pierożki sosem
owocowym, dodajemy
jogurt, listki
bazylii i zjadamy. U mnie zjadanie poszło bardzo szybko:))Smacznego:)