Wykonanie
Dziękuję za wszystkie słowa pod poprzednim postem, bo wbrew pozorom znaczą dużo. Bardzo dużo.A z
drożdżami zaprzyjaźniłam się na dobre.. oto
wyniki naszej
owocnej współpracy :)

Drożdżówka z
serowym nadzieniem i
malinami
SKŁADNIKI:50 g
mąki pszennej + do wyrabiania5 g
drożdży1 łyżka
mleka1/3 rozbełtanego
jaja (akurat tyle miałam w lodówce :P)1 łyżka
cukru10 g
masła40 g
sera półtłustego + 1 łyżeczka
cukru + kilka
malinWYKONANIE:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym
mleku z łyżeczką
cukru i
mąki, odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie wyrabiamy ciasto z zaczynu,
mąki,
cukru i
jaja. Następnie dodajemy
masło i ponownie wyrabiamy. Odstawiamy na około 1 godzinę. Po tym czasie formujemy drożdżówkę, a na wierzchu układamy nadzienie (
ser zblendowany z
cukrem i
malinami). Odstawiamy na noc do lodówki, a rano pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.