ßßß


Co region, to inna nazwa.Jedni jedzą na słodko, drudzy na wytrawni. Cóż, ja od dziecka, znam je pod nazwą "bułki na parze" i jem na słodko. Dżem, duszone jabłko z miodem, cynamonem i rodzynkami czy jogurt owocowy.Przygotowane w dobrym towarzystwie i przy filmie smakują najlepiej.50dkg mąki pszennej30g drożdżyłyżka cukruszklanka mleka2 jajka50g masłaZ ciepłego mleka, drożdży, cukru i łyżki mąki przygotowujemy zaczyn. Odstawiamy na 10 min, żeby drożdże zaczęły pracować.Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka i zaczyn, wyrabiamy ciasto. Dodajemy roztopione masło. Ciasto musi być porządnie i długo wyrabiane.Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.Z ciasta formujemy kuleczki. Gotujemy na parze ok 10min.Podajemy z ulubionymi dodatkami.