ßßß
Składniki:0,5 kg mąki pszennej50 g drożdżypół szklanki cukruszklanka mleka3 jajkapół kostki masła (100 g)Przygotowanie:Zaczynamy od rozczynu: Drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami letniego mleka. Odstawić na 5-10 min.Masło rozpuścić.Mąkę przesiać. Dodać do niej rozczyn, jajka, resztę lekko ciepłego mleka i pozostały cukier. Na koniec dodajemy roztopione masło. Wyrobić, następnie odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 0,5-1h.Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat/ matę silikonową i dzielimy na równe części. Dobrze mieć pod ręką mąkę do podsypywania ciasta, aby nie przyklejało się do rąk.Z każdej części formujemy bułeczki (można je nadziać np. powidłami) i układamy w formie do pieczenia (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, boki posmarować masłem) w miarę ciasno, ale jednak zostawiając odrobinę miejsca, ponieważ jeszcze urosną.Zostawić pod przykryciem na 30 min. Przed pieczeniem posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 35 minut. Kilka minut przed końcem pieczenia można formę przykryć folią aluminiową, aby bułeczki zbytnio się nie przypiekły.