Wykonanie
            Ukochane drożdżówki moich chłopaków, robię je bardzo często z różnymi nadzieniami.0,5 kg 
mąki pszennej30 gram 
drożdży70 gram 
cukru1 szklanka ciepłego 
mleka1 
jajo50 gram stopionego, schłodzonego 
masłamały słoiczek nutelli1 rozbełtane 
jajo do posmarowania

W ciepłym 
mleku rozprowadzamy 
drożdże z 1 łyżeczką 
cukru i 1 łyżeczką 
mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce na chwilkę by "ruszyły.Do 
mąki, 
cukru i 
cukru waniliowego, 
jaja, tłuszczu dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy elastyczne ciasto, odstawiamy w omączonej misce w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Ciasto krótko zagniatamy, dzielimy na 13-15 równych części. Każdą z nich wałkujemy na prostokąt o wymiarach 10x15 cm, w górnej części kładziemy nutellę, dolną część dzielimy na 5 paseczków.

Następnie górną część zawinąć do środka , dobrze docisnąć brzegi.

Następnie paseczki zawinąć do góry jakby "obejmując" zawiniątko z nutellą.

Drożdżówki układamy na blasze przykrytej pergaminem, zostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia, po tym czasie smarujemy je rozbełtanym 
jajem i pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 190 stopni.