Wykonanie
Pierwszy warzywny pasztet w mojej kulinarnej karierze!Sceptycznie podchodziłam do tego typu "mamałygi"ale ku mojemu zdziwieniu nie dość, że ładnie wygląda już podczas miażdżenia warzywto jeszcze cudnie pachnie w całym mieszkaniu...aż chce się go jeść!Jest ostrawy, z dużą ilością zielonej pietruchy i
czosnkiem, który schodzi w moim domu jak ciepłe bułeczki maślane :)Wygląda cudnie, pachnie cudnie i smakuje cudnie!Trzy
razy TAK i jest w moim kuchennym menu. Polecam!Dodaję pasztet do akcji klik, która promuje "zjadanie wszystkiego i nie marnowanie jedzenia"Tak się składa, że ten pasztet powstał właśnie z produktów zalegających w lodówce,które być może spędziłyby resztę swojego czasu na śmietniku.Warzywa są czwarte na liście produktów najczęściej wyrzucanych przez Polaków,a przecież należą do najbardziej zdrowych więc po co je wyrzucać skoro można z nich przygotować pyszne śniadanie!Przestrzegajmy określonych zasad! inaczej jedzenie będzie coraz droższe bo
czemumiałoby tanieć kiedy stać nas na jego wyrzucanie?Narzekamy ale czy coś z tym robimy? - Nie!Może mniej kupujmy? może częściej zamrażajmy a kiedy wpadniemy na ciekawy pomysł, zamrażalnik będzie naszym wybawieniem?!Zacznijmy opróżniać szafki, w których znajdą się z pewnością produkty,których własnie dziś, właśnie teraz możemy potrzebować a jeśli nie to wymyślmy z nich kreatywny pełen wrażeń przepis! Ja otwartą puszeczkę
pomidorów,która zalegała w lodówce po użyciu jej wcześniej do pizzy wykorzystałam do mojego pasztetu...
ryż z obiadu również wsypałam do malaksera zamiast otwierania kolejnej puszki
ciecierzycy..Wystarczy odrobina fantazji i jest!

mojego przepisuSkładniki:100g ugotowanego
ryżu parboiled z dzikim6
pomidorków koktajlowych1 pęczek zielonej pietruchy5 ząbków
czosnku1 spora
cebula1 ugotowana
marchew1
papryczka chili1/2 białej części
pora1/2
czerwonej papryki1/2 puszki krojonych
pomidorów100g
mrożonego zielonego groszku1 łyżka
bazylii1 łyżka czerwonej
słodkiej papryki w proszku6 łyżek płaskich
otrąb pszennychgarść uprażonych pestek dyni6 łyżek
oliwy z oliwekPrzygotowanie:
Cebulę pokroiłam w kostkę i uprażyłam wraz z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem na złoto na jednej łyżce
oliwy.
Ryż, wszystkie warzywa,
pomidory w puszce, uprażoną
cebulę z
czosnkiem przełożyłam do malaksera i lekko zmiksowałam, dosłownie chwilę!Przemieszałam pulpę łyżką i jeszcze na moment włączyłam malakser.Masę przełożyłam do garnka dodając do niej
otręby pszenne,
bazylię,
paprykę w proszku,resztę
oliwy z oliwek i drobno posiekaną zieloną pietruchę.Wymieszałam wszystko dokładnie i przełożyłam do wyłożonej papieremdo pieczenia foremki prostokątnej. Wyrównałam masę warzywną, posypałam
pestkami dyni,nagrzałam piekarnik do temperatury 200' i zapiekałam 50 minut.Po 35 minutach można zmniejszyć temperaturę do 170'Pozostawić do ostygnięcia - zostawiłam na noc w piekarniku.Smacznego!

Dodaję do akcji: