ßßß Cookit - przepis na Paprykowa w trzech odsłonach

Paprykowa w trzech odsłonach

nazwa

Wykonanie

przepis w starych notatkach znaleziony
przeze mnie z lekka poprawiony
2 czerwone papryki
2 żółte papryki
3 marchewki (średniej wielkości)
4 pomidory (średniej wielkości)
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z bazylią
100 g ugotowanego ryżu
1,5 l wywaru z warzyw
śmietana (opcjonalnie)
1 łyżka świeżo posiekanych listków bazylii
1 łyżka świeżo posiekanego koperku
2 garnki
Cebulę pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki.
Papryki oczyścić z nasion i pokroić na ósemki.
Marchewki obrać i pokroić w krążki.
Cebulę i czosnek lekko przyrumienić na 2 łyżkach oliwy.
Masę podzielić na 2 części i włożyć do dwóch garnków. Do jednego garnka dodać pomidory i czerwoną paprykę. Do drugiego garnka marchew i żółtą paprykę. Do obu garnków wlać po 750 ml gorącego wywaru z warzyw.
Gotować na niskiej temp. pod przykryciem przez 30 minut. Ochłodzić. Do każdej zupy dodać po łyżce oliwy i połowę ugotowanego ryżu. Doprawić solą i pieprzem. Odzielnie zmiksować i ponownie zagrzać.
Przelać do dwóch dzbanków i podawać np; oddzielnie
Wersja I
ŻÓŁTA, posypana koperkiem.
Wersja II
CZERWONA, posypana posiekanymi listkami bazylii.
Jak za bazylią nie przepadasz może to być np; natka pietruszki
bądź razem.
Nalewając jednocześnie na talerz obie zupy.
Wersja III
ŻÓŁTO -CZERWONA, posypana tym co wybierzecie bądź bez ziół.
Polecam każdą wersję PAPRYKOWEJ zupy :)
Źródło:http://funandtaste.blogspot.com/2012/01/paprykowa-w-trzech-odsonach.html