przepis w starych notatkach znalezionyprzeze mnie z lekka poprawiony2 czerwone papryki2 żółte papryki3 marchewki (średniej wielkości)4 pomidory (średniej wielkości)1 duża cebula3 ząbki czosnku4 łyżki oliwy z bazylią100 g ugotowanego ryżu1,5 l wywaru z warzywśmietana (opcjonalnie)1 łyżka świeżo posiekanych listków bazylii1 łyżka świeżo posiekanego koperku2 garnkiCebulę pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą.Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki.Papryki oczyścić z nasion i pokroić na ósemki.Marchewki obrać i pokroić w krążki.Cebulę i czosnek lekko przyrumienić na 2 łyżkach oliwy.Masę podzielić na 2 części i włożyć do dwóch garnków. Do jednego garnka dodać pomidory i czerwoną paprykę. Do drugiego garnka marchew i żółtą paprykę. Do obu garnków wlać po 750 ml gorącego wywaru z warzyw.Gotować na niskiej temp. pod przykryciem przez 30 minut. Ochłodzić. Do każdej zupy dodać po łyżce oliwy i połowę ugotowanego ryżu. Doprawić solą i pieprzem. Odzielnie zmiksować i ponownie zagrzać.Przelać do dwóch dzbanków i podawać np; oddzielnieWersja IŻÓŁTA, posypana koperkiem.Wersja IICZERWONA, posypana posiekanymi listkami bazylii.Jak za bazylią nie przepadasz może to być np; natka pietruszkibądź razem.Nalewając jednocześnie na talerz obie zupy.Wersja IIIŻÓŁTO -CZERWONA, posypana tym co wybierzecie bądź bez ziół.Polecam każdą wersję PAPRYKOWEJ zupy :)