Wykonanie
Świąteczny cykl "męskiej szkoły gotowania " ...
śledzik wykonany przez Rafała :)

przepis RafałaSkładniki: na jeden słoik litrowy300g
śledzi matias w
oleju2 łyżki
oliwy3
cebulechili nitki ( są łagodne )1
papryka czerwona1
papryka zielonałyżka
gorczycy2 listki
ziela angielskiegosuszony
pomidor ( bez
oliwy )łyżeczka
kolendryłyżeczka
czerwonego pieprzuodrobina
skórki cytrynowejsuszone
płatki chili ( opcjonalnie )1 szklanka
octu na 2 szklanki
wody + 3 łyżeczki
cukruOcet zagotować z
wodą i
cukrem, odstawić.
Śledzie pokroić na kawałki,
cebulę i
paprykę kolorową pokroić na paski i usmażyć razem na
oliwie, dodać
płatki chili,
pomidor i
skórkę cytrynową. Na dnie słoja ułożyć warstwę
śledzi, podsmażoną
paprykę z
cebulą i
przyprawami, odrobinę
czerwonego pieprzu,
kolendry, kawałek
ziela angielskiego,
gorczycy i
chili nitki i tak do wyczerpania składników, ostatnią warstwą powinien być farsz
paprykowo cebulowy. Wszystko zalać marynatą
octową ( tyle ile jej wejdzie ) i odstawić na około 5 dni po to by
śledź dobrze się zamarynował. Smacznego :)