ßßß Cookit - przepis na Przetwory: sałatka z zielonych pomidorów

Przetwory: sałatka z zielonych pomidorów

nazwa

Wykonanie

Nie mogę tu (jeszcze) pokazać zdjęcia gotowej sałatki, bo zwyczajnie - jeszcze nie jest gotowa (właśnie się pasteryzuje), ale zdecydowałam się umieścić przepis dlatego, że może zdążycie jeszcze kupić zielone pomidory i zrobić zapas na zimę. Ciągle jeszcze widuję je na targu, są tanie, pięknie wyglądają. Sałatkę naprawdę warto zrobić :) Jest pyszna, będzie doskonałym dodatkiem do obiadów.
Składniki:
2 kg zielonych pomidorów
4 cebule
2 ostre czerwone papryczki
1 łyżka soli
3 łyżki białej gorczycy
1 łyżeczka mielonego, czarnego pieprzu
Zalewa:
4 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
6 łyżek cukru
1 łyżka soli
10 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka kolendry
Przygotowanie:
Pomidory dokładnie myję, po czym kroję w plastry grubości ok. 0,4 cm (jak na zdjęciu). Przekładam je do dużej miski. Obrane cebule siekam w piórka, dodaję do pomidorów. Dosypuję gorczycę, sól i pieprz, mieszam dłońmi i zostawiam wszystko na pół godziny.
W międzyczasie przygotowuję zalewę - zagotowuję wszystkie składniki. Wyparzone słoiki wypełniam prawie w całości krojonymi pomidorami, dodaję po kawałku ostrej papryczki, zalewam gorącą zalewą, dokładnie zakręcam i pasteryzuję słoiki ok. pół godziny. Przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/11/przetwory-saatka-z-zielonych-pomidorow.html