Wykonanie

W tym roku na moim ogrodzie nie pojawiło się zbyt dużo rządków z
ogórkami. Kiedy zaglądałam tam dwa dni temu, doliczyłam się około sześciu krzaczków. Niewiele, ale uznałam, że to zdecydowanie wystarczy - w spiżarni dalej stoi mnóstwo, zapchanych
ogórkami różnej
maści, słoików. Na pewno jednak zrobię ponownie
sałatkę. Ona zawsze znika najszybciej.Solanka:1 szklanek
soli9 szklanek zimnej
wodyZalewa:2,5 szklanki
octu3,5 szklanki
wody3 szklanki
cukru2 łyżki
Vegety1 łyżka
płatków chili3
liście laurowe1/2 opakowania
gorczycyziele angielskieWarzywa:ok. 4 kg
ogórków gruntowych3
cebule4 duże
czerwone papryki4
papryczki chili
Ogórki,
papryki i
cebulę kroję w plasterki i w dużym garnku zalewam przygotowaną solanką. Odstawiam na trzy godziny, po czym odsączam.W kolejnym garnku mieszam składniki na zalewę,
ziele angielskie dorzucając wedle gustu. Doprowadzam do wrzenia i gotuję ok. minutę. Odstawiam do przestygnięcia.Miękkie już warzywa rozkładam do umytych słoiczków, zalewam. Zakręcam dokładnie i zagotowuję pod przykryciem aż pokrywki "chwycą" (czyli jakieś 3 minuty).Wielkość słoików zależy kompletnie od gustu, osobiście jednak wolę te małe, po pesto lub
koncentracie pomidorowym. Są bardziej poręczne, a zawartość znika, nie mając cienia szansy na zastanie się w lodówce. ;)Jeśli zostanie trochę zalewy można użyć jej do innych
przetworów -
młodej cukinii,
papryczek chili z
czosnkiem, czy
patisonów.