Wykonanie
W końcu za sprawą mojego Pana pojawiają się pierwsze
śledzie na kartach tego bloga,którego drugą miłością jest
śledź!Nie muszę robić obiadu, gdy w domu jest...
śledź!Na kolacje może jeść...
śledź!Gdzie go szukać w super markecie?tam gdzie jest...
śledź! i tak w kółko :-)
Śledzie z
papryką,
ogórkiem i
cebulką.przepis RafałaSkładniki na 2 słoiczki750gr
matiasów3
cebule1
czerwona papryka5
konserwowych ogórków300ml
octu 10%350ml
wody0,5 szklanki
oleju roślinnego120gr
brązowego cukrulistek
bobkowyłyżeczka
ziela angielskiego na słoiczekziarenka
kolorowego pieprzu1 łyżeczka
gorczycy0,5 łyżeczki
płatków chilli do zalewyPrzygotowanie:
Matiasy przepłukać, zalać
wodą i odstawić na całą noc.Pokroić
paprykę,
cebulkę,
ogórki na drobno.
Matiasy pokroić w większe kawałki i układać w słoikach na przemian z pokrojonymi warzywami do wyczerpania składników.Do garnka wlać
wodę,
ocet,
oliwę, doprawić
cukrem.Dodać
ziele angielskie, liść
bobkowy,
gorczycę oraz
płatki chilli i pozostawić do zagotowania.Zaprawę przestudzić,nalać do słoiczków i na końcu dodać po kilka ziarenek
kolorowego pieprzu.