Wykonanie
Ja wiem, że Utopence już były ;) Ale mój Tata wtedy nie miał okazji ich spróbować i od tamtej
pory dosyć często nad tym ubolewa. Dlatego właśnie dzisiaj do nich wróciłam :) Tym bardziej, że przypomniałam sobie o nich kilka dni temu siedząc w knajpce obok grupki czeskich kibiców ;) Odrobinę zmieniłam proporcje i dorzuciłam nowy dodatek. A etykietki zrobił G. :)

składniki:- 1,5kg serdelków- 1
cebula- 1
czerwona papryka- kilka
ogórków konserwowych- 3-4szkl
wody (zależy czy chcecie mniej czy bardziej
octowe)- 1 szkl
octu (10%)- 4
listki laurowe- 10 ziarenek
czerwonego pieprzu- 8 ziarenek
ziela angielskiego- 1 łyżka słodkiej mielonej
papryki- 1 łyżka mielonego
chili- ew. ząbki
czosnkuWodę z
octem i
przyprawami zagotować, po czym odstawić do wystudzenia. W tym czasie
serdelki obrać z folii, zrobić nacięcia wzdłuż mniej więcej do połowy głębokości.
Cebulę,
paprykę i
ogórki pokroić w paski. Dowolnie nadziewać nimi
serdelki. Jeśli się rozpadają, spinać wykałaczkami. Poukładać w słoikach. Jeżeli zostały dodatki i miejsce w słoikach, też je dorzucić. Zalać chłodną zalewą, zakręcić dokładnie słoiki i odstawić. Po 3 dniach nadają się już do spożycia, choć mogą dłużej "nabierać" mocy.



~~~~