ßßß
składniki:- 1,5kg serdelków- 1 cebula- 1 czerwona papryka- kilka ogórków konserwowych- 3-4szkl wody (zależy czy chcecie mniej czy bardziej octowe)- 1 szkl octu (10%)- 4 listki laurowe- 10 ziarenek czerwonego pieprzu- 8 ziarenek ziela angielskiego- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki- 1 łyżka mielonego chili- ew. ząbki czosnkuWodę z octem i przyprawami zagotować, po czym odstawić do wystudzenia. W tym czasie serdelki obrać z folii, zrobić nacięcia wzdłuż mniej więcej do połowy głębokości. Cebulę, paprykę i ogórki pokroić w paski. Dowolnie nadziewać nimi serdelki. Jeśli się rozpadają, spinać wykałaczkami. Poukładać w słoikach. Jeżeli zostały dodatki i miejsce w słoikach, też je dorzucić. Zalać chłodną zalewą, zakręcić dokładnie słoiki i odstawić. Po 3 dniach nadają się już do spożycia, choć mogą dłużej "nabierać" mocy.

~~~~