ßßß
według Rachel Khoo autorki książki Mała Francuska KuchniaSkładniki: na ciasto parzone125 ml wody125 ml mleka10dag masłaszczypta soli1 łyżeczka cukru17dag mąki przesianej4 średnie jajkaodrobina ziaren do posypania wierzchuWlej wodę z mlekiem do rondla i dodaj masło, sól i cukier. Postaw na dużym ogniu i poczekaj aż masło się stopi. Wsyp mąkę, mieszaj energicznie aż uzyskasz gładkie lśniące ciasto które nie lepiąc się odchodzi od brzegów rondla.Zdejmij z ognia i wciąż mieszaj aż ciasto będzie chłodne w dotyku.Wbijaj po jednym jajku nie przerywając mieszania. Gdy masa będzie gładka i lśniąca, przełóż ją do worka cukierniczego i wylej na blachę wyłożona papierem do pieczenia krążki przypominające bajgleRozgrzej piekarnik do temp 180' i piecz 20-25 minut. aż ciasto wyrośnie i się zarumieni.Składniki: na nadzienie:15dag brie de Meaux lub innego sera brie pokrojonego na plastry2 małe jabłka poszatkowane ( pominęłam )10 dag liści młodego szpinakuodrobina czerwonej chiliodrobina czerwonej cebuliSkładniki: na mus z awokado i wasabijeden owoc awokadołyżeczka soku z cytrynyłyżka majonezu1 łyżeczka pasty wasabi lub 1/2 łyżeczki wasabi w proszkuWszystkie składniki musu zmiksuj w blenderze i odstaw.Upieczone ciasto przetnij na krążki w poziomie na pół. Dolne połówki posmaruj musem z awokado, przykryj listkami szpinaku oraz plastrami sera brie, dodaj ulubione dodatki np papryczkę chili lub czerwoną cebulę i przykryj górną połową ciasta. Podawaj od razu :-)Smacznego!Wypiekały ze mną następujące osoby:Kinga z blogu Małe kulinariaPaweł z blogu Chleby infoEwelina z blogu Stylowa kuchnia