Wykonanie
Żadnej
magii tutaj nie ma ,a potrzeba trochę staranności w przygotowaniu ,zresztą jak zawsze.
Magia polega na tym ,że w czasie pieczenia ciasto rozwarstwia się. Na dole tworzy się masa jakby ścięta ,a wierzch jest lekki ,piankowy. Posypanie wierzchu warstwą dobrego
kakao ,potęguje jego
smakową i optyczną
magię.
Składniki.4
jajka15 dag
cukru1 łyżka gorącej
wody125 g
masła70 g
mąki45 g
kakao500ml
mleka1/2 łyżeczki
soku z cytrynysólPrzygotować 22cm tortownicę wyłożoną folią, chodzi o uszczelnienie. Dno posmarować
masłem i posypać
kakao.
Masło roztopić i lekko ostudzić, ma być letnie. Lekko podgrzać
mleko, ma być letnie.Teraz część właściwa.
Żółtka utrzeć z
cukrem ,wlać gorącą
wodę i mix na puszystą masę.Dodać
masło i miksować.Wsypać
mąkę wymieszaną z
kakao i szczyptą
soli i energicznie wymieszać .Wlać
mleko i miksować.Ubić
białka z
sokiem cytrynowym i dodać do masy ,DELIKATNIE wymieszać.Przełożyć do foremki .Piec w temp.150stop.około 30min z nawiewem.Ciasto w momencie wyjmowania z pieca powinno delikatnie się "trząść".Ciasto kroimy zimne, posypane suto
kakao .Odczekać cierpliwie kilka godzin ,a
magia lepiej zadziała.Magiczne ciasto może być też
waniliowe. Wtedy bierzemy 115 g
mąki i
wanilię.Tok przygotowania j.w.Życzę udanych czarów.