Wykonanie
W parnym powietrzu czuję ciężki i słodki zapach jędrnych niemalże jaskrawoczerwonych
truskawek. Powaga natury bezsprzecznie przypomina mi o nadchodzącym lecie. To już dzisiaj, wraz z początkiem lata zaczyna się dla mnie jakaś wolność i niewysłowiona
słodycz. Oddycham głęboko i staram się zapamiętać tą chwilę. Ten dzień co roku ma dla mnie ogromne znaczenie. Od tego jak wejdę w lato zależy jak je przeżyję - przynajmniej tak się łudzę i szczerze mówiąc kocham to robić, bo jeszcze przez moment czuję się jak mała dziewczynka. Pierwszy dzień lata to dzień w którym zapomina się o smutkach, nawet tych najcięższych i nękających od wielu miesięcy. W głębi duszy wiem, że zaczyna się coś nowego. Lato, a wraz z nim życie.Dlatego siadam wygodnie z książką na tarasie i staram się delektować latem, życiem.Jak chyba każdy, tak i ja mam swoje wyobrażenie lata. Poznajcie je. Słodko-kwaśny, kruchy, a zarazem ciągnący i niezwykle delikatny raj dla duszy.
Ciasto kruche wg przepisu Michela Roux'a:250g
mąki125g
masła, pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego1
jajko1 łyżeczka drobnego
cukru1/2 łyżeczki
soli40ml zimnej
wodyNa kamiennym blacie usyp górkę z przesianej
mąki wymieszanej z
solą i
cukrem. Wbij
jajko, dodaj pokrojone
masło i energicznie ugniataj czubkami palców, aż masa nabierze ziarnistej konsystencji. Ostrożnie wlej
wodę i ugniataj, aż składniki się połączą (im krócej tym lepiej, ciasto będzie bardziej kruche).Ciasto koniecznie należy schłodzić ok 1 godziny w lodówce, jeśli jednak zależy Ci na szybkim efekcie włóż ciasto na 10 min do zamrażarki, po czym wysmarowaną formę do tart wyłóż rozwałkowanym
ciastem na grubość 3-5 mm, porządnie nakłuj widelcem i włóż z powrotem do zamrażarki na 20 min. Formę z
ciastem wyłóż papierem do pieczenia i nasyp
grochu, lub użyj specjalnych ceramicznych kulek (po to, by po upieczeniu ciasto wyrosło równomiernie). Piecz przez ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do 200st.C.Masa krówkowa:1,5 szklanki
cukrułyżka
masła0,75 szklanki
mlekatruskawkiNa patelnię o grubym dnie nałóż
masło, delikatnie je zrumień tak, by miało
orzechowy aromat, wsyp
cukier i wlej
mleko, ciągle mieszając czekaj aż
mleko odparuje, masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję
krówki. Nałóż na wystudzone kruche ciasto, przybierz pokrojonymi plasterkami
truskawek. Ciesz się latem!