ßßß
Ciasto kruche wg przepisu Michela Roux'a:250g mąki125g masła, pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego1 jajko1 łyżeczka drobnego cukru1/2 łyżeczki soli40ml zimnej wodyNa kamiennym blacie usyp górkę z przesianej mąki wymieszanej z solą i cukrem. Wbij jajko, dodaj pokrojone masło i energicznie ugniataj czubkami palców, aż masa nabierze ziarnistej konsystencji. Ostrożnie wlej wodę i ugniataj, aż składniki się połączą (im krócej tym lepiej, ciasto będzie bardziej kruche).Ciasto koniecznie należy schłodzić ok 1 godziny w lodówce, jeśli jednak zależy Ci na szybkim efekcie włóż ciasto na 10 min do zamrażarki, po czym wysmarowaną formę do tart wyłóż rozwałkowanym ciastem na grubość 3-5 mm, porządnie nakłuj widelcem i włóż z powrotem do zamrażarki na 20 min. Formę z ciastem wyłóż papierem do pieczenia i nasyp grochu, lub użyj specjalnych ceramicznych kulek (po to, by po upieczeniu ciasto wyrosło równomiernie). Piecz przez ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do 200st.C.Masa krówkowa:1,5 szklanki cukrułyżka masła0,75 szklanki mlekatruskawkiNa patelnię o grubym dnie nałóż masło, delikatnie je zrumień tak, by miało orzechowy aromat, wsyp cukier i wlej mleko, ciągle mieszając czekaj aż mleko odparuje, masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję krówki. Nałóż na wystudzone kruche ciasto, przybierz pokrojonymi plasterkami truskawek. Ciesz się latem!