Wykonanie
Na słodkie zakończenie tygodnia zostawiam Was z przepisem na babeczki ponczowe. Jeden z moich ulubionych deserów z dzieciństwa. Nigdy nie zapomnę jak za każdym razem będąc z mamą w pobliskiej
cukierni prowadzonej przez dwie starsze
panie wlepiałem oczy właśnie w te
ciastka. Na chwilę robiłem się słodki, grzeczny i uległy. W końcu po tych wielu latach przyszedł czas na zmierzenie się z tym wypiekiem. Szczerze mówiąc nie wiedziałem nawet, że piecze się je z
ciasta drożdżowego. A to heca! Niestety nie mam jeszcze foremki do babeczek z dziurką i musiałem użyć zwykłej do muffinek przez co wyglądają dosyć niepozornie. Ale niech Was nie zwiedzie ten zwykł kształt bo kryją w sobie cudowny poncz, którego recepturę nieco zmodyfikowałem.Przepis od Słodkie Fantazjeskładniki (6 sztuk):125 g
mąki7 g
cukru7 g
drożdży2 łyżki
mleka1 szczypta
soli50 g roztopionego
masła1
jajkoSilikonową foremkę do babeczek natłuścić
masłem.
Mleko umieścić w rondelku i lekko podgrzać. Dodać 1 łyżeczkę
cukru oraz
drożdże i dobrze wymieszać. Rondel przykryć ściereczką i odstawić w do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
Mąkę przesiać do dyszy robota, dodać
sól,
cukier oraz roztrzepane
jajko, wyrośnięty zaczyn i wyrabiać hakiem 5 minut. Dodać przestudzone
masło i wyrabiać kolejne 5 minut. Ciasto będzie bardzo luźne, a nawet rzadkie. Całość przykryć ściereczką i odstawić w do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 60 minut. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i nakładać do otworów w foremce do 1/2 wysokości. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić w do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. Wyrośnięte babeczki piec w 180 º C przez ok. 20-25 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i odstawić na ok. 5 minut do przestudzenia. Wyjąć z foremki i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
syrop:100 g
cukru300 ml
wody3 łyżki
soku z cytryny3-4 łyżki
rumuCukier umieścić w rondlu, zalać
wodą, dodać
sok z cytryny i gotować do całkowitego rozpuszczenia
cukru. Zdjąć z ognia i przestudzić. Dodać
rum i dobrze wymieszać. Wystudzone babeczki moczyć w rondlu z
syropem przez ok. 10-15 sekund obracając z każdej strony. Układać na kratce aby obciekły. Podawać schłodzone z
bitą śmietaną (200 g kremówki 36% + kilka łyżek
cukru pudru).Smacznego! :)