ßßß
Ciasto:50 dag mąki8 dag cukru220-250 ml mleka4 jajka15-20 dag masła4 dag drożdżycukier waniliowy
Zrobić rozczyn :drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 10 dag mąki, trochę mleka i zostawić do wyrośnięcia.Masło utrzeć mikserem, dodawać kolejno żółtka i cukier, dalej ucierać, aby dobrze napowietrzyć, dodać rozczyn i po trochu mleko i mąk ucierać. Ubić pianę, wsypać cukier waniliowy i dodać do ciasta. Ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie, lśniące i mieć dużo pęcherzyków powietrza.Formy(lub jedną większą) wysmarować masłem, wypełnić do połowy ciastem i zostawić do wyrośnięcia.Piec w dobrze nagrzanym piekarniku w temp.180stop.około1 h.
Następnego dnia przygotować poncz.250ml wody10 dag cukrusok z cytrynyrum(nie dla dzieci)Wszystkie składniki zagotować i dobrze nasączyć babkę .Ja nasączam za pomocą strzykawki z grubą igłą.
Przyrządzić lukier.6łyżek cukru pudru, sok cytrynowy odrobina gorącej wody-utrzeć i polać babkę.