Wykonanie
Ciasto:50 dag
mąki8 dag
cukru220-250 ml
mleka4
jajka15-20 dag
masła4 dag
drożdżycukier waniliowyZrobić rozczyn :
drożdże rozetrzeć z łyżką
cukru, dodać 10 dag
mąki, trochę
mleka i zostawić do wyrośnięcia.
Masło utrzeć mikserem, dodawać kolejno
żółtka i
cukier, dalej ucierać, aby dobrze napowietrzyć, dodać rozczyn i po trochu
mleko i mąk ucierać. Ubić pianę, wsypać
cukier waniliowy i dodać do ciasta. Ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie, lśniące i
mieć dużo pęcherzyków powietrza.Formy(lub jedną większą) wysmarować
masłem, wypełnić do połowy
ciastem i zostawić do wyrośnięcia.Piec w dobrze nagrzanym piekarniku w temp.180stop.około1 h.
Następnego dnia przygotować poncz.250ml
wody10 dag
cukrusok z cytrynyrum(nie dla dzieci)Wszystkie składniki zagotować i dobrze nasączyć babkę .Ja nasączam za pomocą strzykawki z grubą igłą.
Przyrządzić
lukier.6łyżek
cukru pudru,
sok cytrynowy odrobina gorącej
wody-utrzeć i polać babkę.