Wykonanie
W "Męskiej szkole gotowania" dziś tortilla, którą fachowo przygotowuje Rafał:) Kto nie jadł niech żałuję! ostatnio rzadko dodaję dania Rafała..nie dostałam po uszach ale że tortilla naprawdę grzechu warta postanowiłam Wam ją pokazać..bo jest co! Dodatki jednak robią różnicę:) dla mnie rarytas...
awokado które uwielbiam...wiem ma dużo kalorii:) ...
kukurydza,
czerwona fasola...
sos czosnkowo ogórkowy którym zwykle się zajadamy mimo zionięcia :) i sambal, koniecznie musi się znaleźć na moim placku! Reszta domowników zajada się soczystym
mięsem a ja jego ociupinką do smaku :) To nie jest taka zwykła tortilla...ona jest od
serca:) bo kto kocha jeść to i kocha gotować :)
Tortillaprzepis RafałaSkładniki: na 8 porcji8 placków do tortilli500g
mięsa od
szynki2
pomidoryduży zielony
ogórekmix
sałat1/2puszki
kukurydzypuszka
czerwonej fasoliduża
czerwona papryka1/2 pęczka
pietruszkiawokadosambalharissa
kolorowy pieprzkolendra mielona
sólSkładniki: na
sos czosnkowy z
ogórkiem200g
jogurtu naturalnego100g
majonezu1/4 zielonego
ogórka (startego na tarce o drobnych oczkach)łyżeczka sambala
pieprz do smakuSkładniki
jogurtu mieszamy razem i odstawiamy.
Mięso pokroić, połączyć z
kolorowym pieprzem,
solą, harissą i
kolendrą, wymieszać i smażyć na gorącej patelni.Placki podgrzewamy na patelni lub grillu, jednak nie za mocno ponieważ staną się twarde i nie będzie można ich zwinąć! smarujemy ciepłe placki sosem, dodajemy
sałatę, warzywa pokrojone na paski, kawałki smażonego
mięsa, drobno pokrojoną zieloną
pietruszką,
awokado,
kukurydzę i
fasolę. Na wierzch polewamy dodatkowo
sosem czosnkowym i sambalem. Zwijamy placek razem z folią aluminiową i zjadamy:)