Wykonanie
Do powstania tego dania przyczyniła się moja miłość do
makaronów, mała Gosia, która obdarowała mnie pysznymi
pomidorkami oraz firma Kupiec, która przesłała dla mnie paczuszkę z
makaronami ...dzięki
czemu mogłam przygotować pyszne spaghetti arrabiata, które uwielbiam :) Dziękuję za prezenty:)) Arrabiata przeważnie podawana jest z penne w różnych wersjach
smakowych...często tylko z
pomidorów i
papryki dlatego jest uważana za przystępną cenowo potrawę. Ja uwielbiam
czosnek,
kapary i
oliwki więc niemożliwością było ugotowanie sosu bez tych właśnie składników, szczególnie że wyjątkowe podkreślenie smaku dają
kapary - bez nich dla mnie nie ma arrabiaty!

przepis własnySkładniki:
Makaron spaghetti Mamma Mia1kg
pomidorów2
cebule3 ząbki
czosnku1 łyżka
kaparówgarść czarnych
oliwekgarść świeżego
oreganopęczek świeżej
bazyliidrobno posiekana
papryczka chiliświeżo starty
parmezanMakaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Pomidory sparzyć, obrać skórkę i pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić na drobno i podsmażyć na
oleju z
oliwek, dodać
czosnek oraz pokrojone
pomidory, które dalej smażyć bez przykrycia do zredukowania płynu. Gdy nasze
pomidory nabiorą konsystencji sosu, dodajemy drobno pokrojone
kapary,
chili,
oregano i
bazylię pozostawiając odrobinę do dekoracji wierzchu. Ścieramy na tarce
parmezan, ugotowany
makaron dodajemy do sosu i mieszając podgrzewamy. Przekładamy na talerze, posypujemy
parmezanem i dodajemy
czarne oliwki + resztę
ziół.Smacznego:)