ßßß Cookit - przepis na Świąteczny orzechowy tort z karmelizowaną praliną

Świąteczny orzechowy tort z karmelizowaną praliną

nazwa

Wykonanie

Tort minimalny na 5 porcji okazał się strzałem w dziesiątkę ... ładny , fotogeniczny i nie za duży .. zjedzony za to cały i z chęcią :-) Taki sobie zaplanowałam na tegoroczne święta i taki poczyniłam :-) Proponuję pralinę oraz biszkopt wykonać dwa dni przed składaniem całego tortu. Praliny wyjdzie Wam około 30 sztuk wiec możecie ją zapakować i dołączyć do prezentu komuś bliskiemu :-) Kremu również trochę zostanie więc w sumie jeśli chcecie wystarczy zrobić przepis na biszkopt podwajając składniki i można spokojnie zrobić tort o średnicy 26 cm :-) Krem patisierre wystarczy zrobić dzień przed wykonaniem kremu właściwego czyli w dniu podania tortu gościom. Tort bardzo orzechowy z nutą karmelu i najlepszą na świecie praliną - polecam i życzę wspaniałej, smacznej reszty Świąt :-)
przepis własny
Składniki: na pralinę orzechową
50g ciastek owsianych
125g serka mascarpone
150g drobno posiekanych różnych orzechów
200g cukru
3 łyżki likieru śmietankowo orzechowego
50g margaryny Palma ( Bielmar ) w temperaturze pokojowej
2 łyżki mleka w proszku
200g czekolady 72% do stopienia i maczania praliny
Przygotowanie:
Cukier przekładamy do garnka o suchym dnie, stapiamy go bez mieszania i doprowadzamy do karmelizacji, następnie wrzucamy orzechy i mieszamy do ich oblepienia. Studzimy i miksujemy na grubszy proszek.
Ciasteczka umieścić w malakserze i zmiksować na okruchy, dodać do nich serek mascarpone, likier oraz karmelizowane orzechy i dobrze wymieszać, dosypać śmietanki w proszku, dodać margarynę Palma i raz jeszcze dobrze wymieszać, następnie utoczyć kulki wielkości orzecha, układać na blaszce wyłożonej papierem do wypieków i umieścić w lodówce na 2 godzinki.Stopić w tym czasie czekoladę 72% , wyciągnąć z lodówki pralinę i każdą zatopić w stopionej czekoladzie, układać z powrotem na papierze do pieczenia, posypać resztkami orzechów karmelizowanych i ponownie schłodzić.
Składniki: na biszkopt
3 jaja
130g cukru
100g mąki pszennej
20g kakao
30g mleka
30g margaryny Palma ( Bielmar )
Rozgrzewamy piekarnik do 180'
Jaja zmiksować z cukrem na puszystą masę, mąkę przesiać, mleko i margarynę Palma razem stopić i odstawić do schłodzenia. Gdy nasza masa jajeczna będzie bardzo dobrze ubita dodajemy powoli partiami przesianą mąkę z kakao i delikatnie mieszamy szpatułką od dołu w górę, następnie dodajemy w dwóch turach stopioną margarynę Palma z mlekiem i również delikatnie mieszamy od dołu w górę. Wykładamy nasz biszkopt na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut.
Składniki: na krem patisierre
4 żółtka
35g margaryny Palma w temp pokojowej
350ml pełnotłustego mleka
30g mąki pszennej
100g cukru
laska wanilii
Odlej niewielką ilość mleka do naczynia, dodaj mąkę i dobrze rozbełtaj by nie było grudek, odstaw.
Pozostałe mleko wlej do garnka, dodaj margarynę Palma, cukier,wanilię i podgrzej by mleko było gorące. Żółtka rozbełtaj w miseczce, wlej do nich odrobinę gorącego mleka by zahartować jaja i przelej zawartość miseczki z powrotem do garnka, dobrze wymieszaj składniki a następnie przemieszaj odstawione mleko z mąką które wlej do garnka. Przemieszaj i gotuj na bardzo malutkim ogniu do czasu aż powstanie budyń. Zdejmij z ognia, przykryj wierzch budyniu folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia.
Dodatkowo:
200 g margaryny Palma w temperaturze pokojowej
100g drobno posiekanych orzechów arachidowych
100g drobno posiekanych orzechów włoskich + do osypania boków
50g pistacji drobno posiekanych do dekoracji
50ml likieru śmietankowo orzchowego
2 łyżki masy karmelowej solonej
Margarynę zmiksować na bardzo gładką, puszystą masę, dodawać do niej łyżka po łyżce zimny krem patisierre nie przerywając miksowania aż do wyczerpania masy budyniowej. Gdy masa będzie bardzo puszysta, dodajemy likier i masę karmelową soloną, miksujemy dalej do wymieszania całkowicie składników. Na końcu dodajemy orzechy włoskie oraz arachidowe, miksujemy przez chwilę i odstawiamy krem. Przygotowujemy biszkopt. Przekrawamy go na 4 części, jedną z nich układamy na paterze i smarujemy kremem orzechowym, przykrywamy drugą częścią i ponownie smarujemy kremem, układamy na kremie trzecią część i ponownie smarujemy kremem przykrywając częścią czwartą już ostatnią. Wierzch oraz boki smarujemy kremem nierównomiernie, boki osypujemy drobnymi włoskimi orzechami dookoła całego tortu, wierzch posypujemy pistacjami oraz praliną orzechową. Tort gotowy, wystarczy schłodzić w lodówce około godziny i podawać na stół :-)
Smacznego!
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2014/12/swiateczny-orzechowy-tort-z.html