ßßß


Przygotowanie:Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek miksujemy je na sztywną pianę pod koniec miksowania dodajemy cukier oraz kakao. Zmniejszamy obroty miksera dodajemy powoli żółtka. Wyłączamy mikser , wsypujemy przesiane mąki oraz orzechy mieszamy całość delikatnie łyżką do powstania jednolitej masy. Przelewamy ją do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Pieczemy biszkopt w rozgrzanym piekarniku do 180 st. 35-40 min. Zimny biszkopt przekrawamy na pół wzdłuż w 1/3 wysokości tak by góra była wyższa.Masa budyniowa: Budynie przygotowujemy wg.przepisu na opakowaniu( zawartość opakowań mieszamy z 1/3 szklanki mleka oraz cukrem , resztę mleka zagotowujemy z masłem , do gorącego mleka dodajemy rozprowadzony proszek , mieszamy nad ogniem do zgęstnięcia)Masę budyniową przelewamy na dno biszkopta umieszczonego w tortownicy.Każdą kostkę ptasiego mleczka przekrawamy na pół wzdłuż układamy na masie budyniowej.Odstawiamy do lodówki pod przykryciem by masa dokładnie zastygła.Galaretka: Galaretki rozpuszczamy we wrzątku , odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.Tężejącą galaretkę przelewamy na masę budyniową , wierzch przykrywamy górą biszkopta.Polewa: Czekoladę mleczną rozpuszczamy nad kąpielą wodną , smarujemy nią po całości wierzch biszkopta, odstawiamy do zastygnięcia.Czekoladę białą rozpuszczamy także nad kąpielą wodną , robimy z niej wzorki na wierchu ciasta np.kratkę.Ciasto odstawiamy na 2-3 h. do całkowitego stężenia/zastygnięcia mas do lodówki.Gotowe kroimy w kostki.Smacznego