ßßß Cookit - przepis na Ciasto drwala

Ciasto drwala

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Biszkopt orzechowy:
5 jajek
1 szklanka cukru
6 łyżek mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka kakao
200g. dokładnie zmielonych orzechów włoskich
Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe
4 łyżki cukru
1l.mleka
1 łyżka masła śmietankowego
1/2 opakowania ptasiego mleczka śmietankowego ( 18 kostek)
Galaretka:
2 opakowania galaretki pomarańczowej
500 ml.wrzątku
Polewa:
2 tabliczki czekolady mlecznej ( każda po 100g.)
1 tabliczka czekolady białe ( 100g.)
Dodatkowo:
Tortownica 25cm.
Masło lub papier do pieczenia do wysmarowania/wyłożenia tortownicy
Przygotowanie:
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek miksujemy je na sztywną pianę pod koniec miksowania dodajemy cukier oraz kakao. Zmniejszamy obroty miksera dodajemy powoli żółtka. Wyłączamy mikser , wsypujemy przesiane mąki oraz orzechy mieszamy całość delikatnie łyżką do powstania jednolitej masy. Przelewamy ją do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Pieczemy biszkopt w rozgrzanym piekarniku do 180 st. 35-40 min. Zimny biszkopt przekrawamy na pół wzdłuż w 1/3 wysokości tak by góra była wyższa.
Masa budyniowa: Budynie przygotowujemy wg.przepisu na opakowaniu( zawartość opakowań mieszamy z 1/3 szklanki mleka oraz cukrem , resztę mleka zagotowujemy z masłem , do gorącego mleka dodajemy rozprowadzony proszek , mieszamy nad ogniem do zgęstnięcia)
Masę budyniową przelewamy na dno biszkopta umieszczonego w tortownicy.
Każdą kostkę ptasiego mleczka przekrawamy na pół wzdłuż układamy na masie budyniowej.
Odstawiamy do lodówki pod przykryciem by masa dokładnie zastygła.
Galaretka: Galaretki rozpuszczamy we wrzątku , odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.
Tężejącą galaretkę przelewamy na masę budyniową , wierzch przykrywamy górą biszkopta.
Polewa: Czekoladę mleczną rozpuszczamy nad kąpielą wodną , smarujemy nią po całości wierzch biszkopta, odstawiamy do zastygnięcia.
Czekoladę białą rozpuszczamy także nad kąpielą wodną , robimy z niej wzorki na wierchu ciasta np.kratkę.
Ciasto odstawiamy na 2-3 h. do całkowitego stężenia/zastygnięcia mas do lodówki.
Gotowe kroimy w kostki.
Smacznego
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/w-tym-ciescie-kazdy-znajdzie-kawalek-dla-siebie-orzechowy-biszkopt-orzezwiajaca-galaretka-slodkie-ptasie-mleczko-i-budyn-ktory-swietnie-wspolgra-z-reszta-skladnikow-ciasto-jest-lekko-slodkie-a-na