Wykonanie
Składniki:
Biszkopt orzechowy:5
jajek1 szklanka
cukru6 łyżek
mąki ziemniaczanej4 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
kakao200g. dokładnie zmielonych
orzechów włoskichMasa budyniowa:2 budynie
śmietankowe4 łyżki
cukru1l.
mleka1 łyżka
masła śmietankowego1/2 opakowania ptasiego mleczka
śmietankowego ( 18 kostek)
Galaretka:2 opakowania
galaretki pomarańczowej500 ml.wrzątkuPolewa:2 tabliczki
czekolady mlecznej ( każda po 100g.)1 tabliczka
czekolady białe ( 100g.)Dodatkowo:Tortownica 25cm.
Masło lub papier do pieczenia do wysmarowania/wyłożenia tortownicy



Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka oddzielamy od
żółtek miksujemy je na sztywną pianę pod koniec miksowania dodajemy
cukier oraz
kakao. Zmniejszamy obroty miksera dodajemy powoli
żółtka. Wyłączamy mikser , wsypujemy przesiane
mąki oraz
orzechy mieszamy całość delikatnie łyżką do powstania jednolitej masy. Przelewamy ją do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej
masłem. Pieczemy
biszkopt w rozgrzanym piekarniku do 180 st. 35-40 min. Zimny
biszkopt przekrawamy na pół wzdłuż w 1/3 wysokości tak by góra była wyższa.Masa budyniowa: Budynie przygotowujemy wg.przepisu na opakowaniu( zawartość opakowań mieszamy z 1/3 szklanki
mleka oraz
cukrem , resztę
mleka zagotowujemy z
masłem , do gorącego
mleka dodajemy rozprowadzony proszek , mieszamy nad ogniem do zgęstnięcia)Masę budyniową przelewamy na dno
biszkopta umieszczonego w tortownicy.Każdą kostkę ptasiego mleczka przekrawamy na pół wzdłuż układamy na
masie budyniowej.Odstawiamy do lodówki pod przykryciem by masa dokładnie zastygła.
Galaretka:
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku , odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.Tężejącą
galaretkę przelewamy na masę budyniową , wierzch przykrywamy górą
biszkopta.Polewa:
Czekoladę mleczną rozpuszczamy nad kąpielą
wodną , smarujemy nią po całości wierzch
biszkopta, odstawiamy do zastygnięcia.
Czekoladę białą rozpuszczamy także nad kąpielą
wodną , robimy z niej wzorki na wierchu ciasta np.kratkę.Ciasto odstawiamy na 2-3 h. do całkowitego stężenia/zastygnięcia mas do lodówki.Gotowe kroimy w kostki.Smacznego