ßßß Cookit - przepis na Piętrowa napoleonka na cieście francuskim i herbatnikach

Piętrowa napoleonka na cieście francuskim i herbatnikach

nazwa

Wykonanie

Osobiście nie przepadam za ciastkami z kremem. Zjem, od biedy, są smaczne, ale zdecydowanie wolę ciasta bardziej zwarte.
Napoleonkę zrobiłam głównie z myślą o najbliższych.
Smakowała.
Mnie także, mimo mojej awersji do kremów.
Napoleonka
Składniki (duża blacha 25x36 cm):
Duże opakowanie herbatników (użyłam kakaowych)
Opakowanie ciasta francuskiego
6 szklanek mleka
2 budynie śmietankowe
8 łyżek mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 1/4 szklanki cukru
8 jajek
Przygotowanie:
Ciasto francuskie upiec. Zagotować 4 szklanki mleka z cukrami. Pozostałe mleko zmiksować dokładnie z jajkami i obiema mąkami. Zmiksowaną masę przelewamy do wrzącego mleka, stale mieszając, gotujemy, aż otrzymamy gęsty budyń. Na blasze wyłożyć spód z herbatników. Połowę jeszcze gorącej masy budyniowej wylać na spód i nakryć ciastem francuskim, a następnie wylać drugą połowę. Całość przykryć warstwą herbatników. Odstawić na kilka godzin do schłodzenia. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://healthy-craving.blogspot.com/2014/04/pietrowa-napoleonka-na-ciescie.html