Wykonanie
Z góry przepraszam za niedotrzymanie słowa...Przepis miał się pojawić wczoraj. Ale naprawdę nie miałam jak ogarnąć zdjęć.Jeśli chodzi o
biszkopt, to wykonałam go z przepisu, który znalazłam na stronie mojewypieki.com . Wydał mi się prosty i szybki w przygotowaniu. Od razu zalecam trzymanie się ściśle przepisu. Ja dwa
razy próbowałam coś tam zmienić i ciasto nie wyszło;) Jednak jak zrobiłam wszystko tak jak radzi autorka przepisu,
biszkopt wyrósł ponad formę i był bardzo puszysty w środku:) Już zawsze
będę z niego korzystała i Wam również polecam, jeśli nie macie dobrej receptury.A o torcie mówiąc....jest to prawdziwa rozkosz dla miłośników
czekolady,
orzechów i w ogóle słodkości. Obłęd! I w tym momencie możecie przełykać ślinę albo pędzić do sklepu na zakupy i zabrać się za pieczenie. Bo każda okazja jest dobra aby zjeść coś tak pysznego:)






Składniki ciasta:5
jajek (osobno
żółtka i
białka)3/4 szklanki
cukru2/3 szklanki
mąki pszennej1/3 szklanki dobrego
kakaoSkładniki kremu cz. I:250 g
serka mascarpone500 g nutelliPrzygotowanie:
Mascarpone i nutellę bardzo dokładnie wymieszajcie ze sobą i wstawcie do lodówki. Jednak przed złożeniem
tortu jeszcze raz dokładnie wymieszajcie aby nieco "rozluźnić" konsystencję (wtedy łatwiej będzie go rozsmarować na torcie).Składniki kremu cz. II100 ml
mleka skondensowanego słodzonego2/3 szklanki
masła orzechowego niesolonegoPrzygotowanie:W małym rondelku podgrzewajcie
mleko skondensowane aż zgęstnieje i powstanie masa kajmakowa. ** Uwierzcie mi, że wcale nie trzeba gotować puszki
mleka przez kilka godzin. Dużo szybciej (zaledwie kilka minut) będzie trwało wlanie
mleka bezpośrednio do rondla i podgrzewanie go na małym ogniu.Gotową masę kajmakową wymieszajcie z
masłem orzechowym i odstawcie na bok. Przed złożeniem
tortu ponownie wymieszajcie.Ps. W pierwszej wersji użyłam gotowej masy krówkowej i nie zauważyłam że zawiera
sól, więc w torcie była ona wyczuwalna. Podobno odrobina
soli "podkręca" smak
czekolady, ale jeśli tego nie lubicie to zamiast gotowej masy krówkowej zróbcie kajmak j.w.Przygotowanie ciasta:Nastawcie piekarnik na 170 stopni.Przesiejcie
mąkę z
kakao do miseczki.W dużej osobnej misce ubijcie
białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zacznijcie dodawać
cukier łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Tak samo postąpcie z
żółtkami.Do gotowej masy jajecznej wsypcie
mąkę z
kakao i bardzo delikatnie wymieszajcie za pomocą
łopatki.Gotowe ciasto delikatnie przełóżcie do tortownicy, której spód jest wyłożony papierem do pieczenia i posmarowany
masłem.Pieczcie ok 45 minut. Po upieczeniu zostawcie
biszkopt w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystygnięcia. ** w oryginale jest zalecenie aby upuścić upieczone ciasto na podłogę (w formie oczywiście), ale ja nie zauważyłam różnicy
między tym upuszczonym a nie upuszczonym. Wybór pozostawiam Wam:)Składania
tortu:Podzielcie
biszkopt na 4-5 blatów. Na każdy blat (poza ostatnim, czyli tym, który będzie na samej górze) nałóżcie cieniutką warstwę masy z kajmaku i
masła orzechowego a następnie nieco więcej kremu z
mascarpone i nutelli. Czynność powtórzcie 3 lub 4
razy, zależnie od tego czy
mieliście 4 czy 5 blatów. Na ostatni blat nałóżcie pozostały krem z
mascarpone i nutelli i dokładnie pokryjcie nim cały tort. Wstawcie go o lodówki na co najmniej 30 minut aby krem stężał, ułatwi to
potem krojenie
tortu.Z wierzchu możecie posypać tort
kakao lub wiórkami z
mlecznej czekolady (tak jak ja).


