ßßß
SKŁADNIKI: (na dużą blachę)Ciasto:- 6 jajek- 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich- 4 łyżki bułki tartej- 0,5 szklanki cukru- 1 łyżka mąki pszennej tortowej- 1 łyżka kakao- 1 łyżeczka proszku do pieczeniaKrem:- 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich + 0,5 szklanki mleka- 300 g masła (1,5 kostki)- 1,5 łyżki mąki pszennej- 2 łyżki mąki ziemniaczanej- 2 żółtka- 0,5 litra mleka- 1 szklanka cukru- 0,25 szklanki likieru mlecznego (może być kawowy, orzechowy, czekoladowy)Dodatkowo:- 2 paczki słonych krakersów- starta czekolada do posypaniaPRZYGOTOWANIE:Ciasto:Orzechy mieszamy w misce z bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Do osobnych misek oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli), następnie dodajemy do nich stopniowo żółtka i cukier ubijając na kremową masę. Zmniejszyć obroty do minimum i dodać do masy orzechy, miksując tylko do momentu wymieszania się. Teraz masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy łyżkę kakao i mieszamy, a do drugiej łyżkę mąki i również mieszamy. Ciasta wykładamy na dwie osobne, duże blachy wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175C przez 20 minut. Studzimy.Krem:Orzechy zalać w garnku połową szklanki mleka, gotować aż masa zgęstnieje ciągle mieszając, wystudzić. W połowie szklanki mleka (z tego pół litra) rozpuścić mąki, cukier i żółtka. Pozostałe mleko zagotować po czym dodać mieszankę mąk (tak jak przygotowuje się budyń) ciągle mieszając. Pod koniec dodać papkę orzechową, wymieszać i ostudzić. Po ostudzeniu dodać likier.Masło utrzeć na puch, dodać do niego masę orzechową i dokładnie wymieszać.Na blasze układać kolejno: ciemny biszkopt, masa, krakersy, masa, krakersy, masa, jasny biszkopt, masa, starta czekolada.Ciasto schłodzić w lodówce (najlepiej przez noc). Smacznego!