Wykonanie
Jeśli miałabym określić jednym słowem te ciasto pewnie powiedziałabym, że jest genialne.
Słodycz orzechowego kremu przełamują słone
krakersy, które z dwoma orzechowymi blatami tworzą wspólną, pyszną całość. Ciasto nie wymaga talentu cukierniczego (którego zresztą nie mam). Robi się je przyjemnie, a jeszcze przyjemniej zjada. Idealne na specjalną okazję (było moim
ciastem urodzinowym). Ale polecam je do weekendowej, relaksującej
kawy. Zapraszam!Przepis pochodzi z bloga coolinarny

SKŁADNIKI: (na dużą blachę)Ciasto:- 6
jajek- 1 szklanka zmielonych
orzechów włoskich- 4 łyżki
bułki tartej- 0,5 szklanki
cukru- 1 łyżka
mąki pszennej tortowej- 1 łyżka
kakao- 1 łyżeczka
proszku do pieczeniaKrem:- 1 szklanka zmielonych
orzechów włoskich + 0,5 szklanki
mleka- 300 g
masła (1,5 kostki)- 1,5 łyżki
mąki pszennej- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej- 2
żółtka- 0,5 litra
mleka- 1 szklanka
cukru- 0,25 szklanki
likieru mlecznego (może być
kawowy,
orzechowy,
czekoladowy)Dodatkowo:- 2 paczki słonych
krakersów- starta
czekolada do posypaniaPRZYGOTOWANIE:Ciasto:
Orzechy mieszamy w misce z
bułką tartą i
proszkiem do pieczenia. Do osobnych misek oddzielamy
żółtka od
białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę (można dodać szczyptę
soli), następnie dodajemy do nich stopniowo
żółtka i
cukier ubijając na kremową masę. Zmniejszyć obroty do minimum i dodać do masy
orzechy, miksując tylko do momentu wymieszania się. Teraz masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy łyżkę
kakao i mieszamy, a do drugiej łyżkę
mąki i również mieszamy. Ciasta wykładamy na dwie osobne, duże blachy wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175C przez 20 minut. Studzimy.Krem:
Orzechy zalać w garnku połową szklanki
mleka, gotować aż masa zgęstnieje ciągle mieszając, wystudzić. W połowie szklanki
mleka (z tego pół litra) rozpuścić
mąki,
cukier i
żółtka. Pozostałe
mleko zagotować po czym dodać mieszankę mąk (tak jak przygotowuje się
budyń) ciągle mieszając. Pod koniec dodać papkę
orzechową, wymieszać i ostudzić. Po ostudzeniu dodać
likier.
Masło utrzeć na puch, dodać do niego masę
orzechową i dokładnie wymieszać.Na blasze układać kolejno: ciemny
biszkopt, masa,
krakersy, masa,
krakersy, masa, jasny
biszkopt, masa, starta
czekolada.Ciasto schłodzić w lodówce (najlepiej przez noc). Smacznego!
