Wykonanie
Przepisu miało nie być ...
tarta tak prosta, że nie ma zbyt wiele do pisania! Upieczona specjalnie na piątkowego grilla, ponieważ okazała się całkiem smaczna poproszono mnie o przepis zatem dedykuję go nowo poznanym osobom a przede wszystkim jednej z nich, która korzysta z mojego bloga i twierdzi, że korzystając z niego wypieki bardzo jej się udają :-) bardzo się cieszę więc piszę ... piszę ten skromny przepis i polecam go wszystkim doświadczonym i nie doświadczonym cukiernikom :-) Osobiście lubię proste, kruche i przede wszystkim kwaskowe tarty i inne słodkości o kwaśnym smaku ... ta właśnie taka była czyli moja ulubiona :-) Nie wspomniałam, że do nadzienia dodałam słynnych nasion chia ... dla informacji jest to
szałwia hiszpańska posiadająca magiczne działanie, przynajmniej tak wszędzie piszą! Nasiona są dość specyficzne, dla tych którzy lubią sparzony len i spożywają go zdrowotnie, chia nie jest z pewnością ani obca ani straszna .. dla mnie nie jest idealna gdy zalewam ją
wodą czy zalewam
jogurtem, każdy jednak musi znaleźć odpowiedni sposób na jej serwowanie a ja chyba znalazłam :-) nikt by się nawet nie spodziewał, że dodałam hiszpańską
szałwię do nadzienia, zalałam ją
wodą odstawiając na noc, kolejnego dnia była dokładnie taka jakiej nie lubię ale dodana do rabarbarowej masy stała się całkiem znośna a co najważniejsze niewyczuwalna ..Ania koniecznie kup, spróbuj, może okaże się dla Ciebie i Twojej rodziny idealna do deserów, zdrowych w dodatku! lub jak ja ... zastosuj do tej oto tarty :-) o nasionach poczytasz tu - klik

przepis własnySkładniki: na spód180g
masła w temperaturze pokojowej120g
cukru330g
mąki pszennej T550
jajkołyżka
jogurtu greckiego lub kwaśnej
śmietanyWszystkie składniki przełóż do dużego naczynia, zagnieć dłonią na kruszonkę, uformuj w kulę, spłaszcz omączoną dłonią na obsypanej
mąką stolnicy i rozwałkuj ciasto na odpowiednią wielkość Twojej blaszki. Ciasta może być za dużo, to porcja na dwie okrągłe blaszki o rancie 25cm, jeśli chcesz wylepić tylko jedną blaszkę, resztę ciasta uformuj ponownie w kulę i włóż do zamrażalnika - gdy zechcesz zrobić kolejną tartę po prostu dzień wcześniej odmrozisz ciasto :-) możesz również rozwałkować od razu ciasta na dwie blaszki i jedną z nich przechować do kolejnego pieczenia w zamrażalniku, wtedy rozgrzewasz piekarnik i zmrożona tartę od razu do niego wsuwasz :-) Ja wykładam wylepiona tartę papierem do wypieków i wsypuję drobne ogrodowe kamienie by obciążyć ciasto, które wówczas nie zsunie się bokami z blaszki ( można obciążyć suchym
grochem lub
fasolą ) Rozgrzej piekarnik do 200' i wsuń tartę na 10 minut, jeśli używasz kamieni lub
grochu, po tym czasie usuń papier z jego zawartością i dopiekaj tartę przez kolejne 5 minut. Ostudź przed nałożeniem nadzienia!Składniki: na nadzienie200g
rabarbaru100g
truskawek2 łyżki nasion chia zalać dzień wcześniej przegotowana
woda i odstawić na noc.120g
cukrusok z jednej
cytrynyRabarbar umyj i osusz, nie obieraj! Pokrój niedbale na kawałki, jedną część
rabarbaru przełóż do garnka, dodaj
sok z cytryny oraz
cukier. Gotuj na średnim ogniu aż
rabarbar straci swoja jędrność. Następnie dodaj pozostałą część
rabarbaru oraz
truskawki i gotuj dosłownie 2 minuty by ta część
rabarbaru nie zdążyła sie rozgotować! Na koniec dodaj napęczniałe nasiona chia i dobrze wmieszaj je do nadzienia, pozostaw do ostygnięcia. Letnie nadzienie przełóż na kruchy upieczony spód i wyrównaj. Przygotuj kruszonkę.Składniki: na kruszonkę100g
mąki pszennej50g
cukru50g miękkiego
masłagarść
płatków migdałowychWszystkie składniki rozcierać w palcach, najpierw masa będzie przyklejała się do rąk, następnie gdy
masło połączy się z
mąką powstanie sypka masa.Posypujemy kruszonką wierzch tarty, odrobina
migdałów i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180' na około 25 minut lub zrumienienia się wierzchu, pamiętajcie że każdy piekarnik inaczej piecze! jeśli go nie znasz, pilnuj ciasta! :-) Po upieczeniu tartę odstaw aż całkowicie ostygnie. Smacznego!