Wykonanie
Jakoś do
rabarbaru nie byłam nigdy przekonana. Jakiś taki kwaśny, sama właściwie nie wiedziałam. Nie jestem nawet pewna, czy kiedyś (może w tym najmłodszym dzieciństwie, z którego niewiele pamiętam ;P) smakowałam go tak po prostu. Ale tutaj zobaczyłam crumble z
rabarbarem właśnie. Tak mi się spodobały zdjęcia, że musiałam ten przepis sprawdzić. Do
rabarbaru dodałam
truskawki, które leżały w lodówce, a z kruszonki usunęłam marcepan i wsypałam do obu odrobinę więcej
cukru. Wyszło raz 8, raz 7 porcji w ramekinach. Bardzo smakowało mi, mojemu R, moim rodzicom i bratu. A takie porcje 'na raz' były idealne c:
Składniki:400 g
rabarbaru250 g
truskawek120 g
cukru125 g
mąki pszennej50 g
masłapłatki migdałowePiekarnik nagrzać do 180st.
Rabarbar i
truskawki pokroić w taką kosteczkę, paseczki i posypać połową
cukru. Z
masła, reszty
cukru oraz
mąki przygotować kruszonkę - wszystko ze sobą wymieszać.
Owoce rozłożyć do kokilek, czy ramekinów, posypać kruszonką i
płatkami migdałowymi. Piec 35-45 minut. Można na pierwsze 10-20 minut przykryć kokilki folią aluminiową, żeby kruszonka nie spiekła się za bardzo, ale nie trzeba - za drugim razem nie przykryłam, a kruszonka i tak była świetna c: podawać gorące z
lodami waniliowymi lub innymi ulubionymi.enjoy c: