Wykonanie
Oponki chodziły za mną bardzo długo, jednak nie robiłam ich ze względu na to, że moi domownicy ze słodkiego najbardziej lubią
kiełbasę :) i
potem zjadam wszystko sama...przez tydzień:) słodkiego nie było dość długo bo od świąt więc pozwoliłam sobie zaszaleć :) oponek niedługo będzie już koniec, wszystkie zjedzone! były bardzo dobre, nieskomplikowane i szybkie:) Anka dziękuję za inspirację :) Namówiłam
matkę wariatkę by upiekła ze mną ...możecie odwiedzić również ją by podziwiać jej słodkości:) Polecam wszystkim na tłusty czwartek..sprawa idealna:) Ponieważ otrzymałam przed świętami paczkę od firmy Diamant a w niej
trzcinowy cukier puder postanowiłam dziś użyć go do moich oponek i zdecydowanie jestem na TAK! smakuje jak karmel a ponieważ karmel uwielbiamy to i
cukier Diamant kochamy:)) świetnie zastyga i wcale nie wymaga dodania
białka! Dziękuję!

Cytuję za AnkąSkładniki: (20 dużych oponek):250g
białego sera półtłustego250g
mąki pszennej1 pełna łyżeczka
sody oczyszczonej3 łyżki
cukru pudru4
żółtka4 łyżki gęstej kwaśniej
śmietany2 łyżki
masła1 łyżka
rumu,
spirytus lub
octuszczypta
soli+ tłuszcz do smażenia (np.
olej rzepakowy)*dodałam startą suszoną skórkę z
pomarańczy do ciasta (opcjonalnie)*użyłam do przygotowania
trzcinowego cukru pudru Diamant i zamiast
wody Malibu:)

Wykonanie:
Masło rozpuścić i przestudzić.
Mąkę przesiać do miski, dodać
biały ser,
sodę,
żółtka,
śmietanę,
masło,
rum (
spirytus lub
ocet),
sól. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypać lekko
mąką.Odrywać ciasto porcjami, wałkować na grubość ok. 1-1,5cm.Wykrawać szklanką duże kółka, a w środku zrobić małą dziurkę za pomocą kieliszka lub nakrętki. Pozostałe po wycięciu fragmenty ciasta zagnieść ponownie.Proponuję przygotować sobie wszystkie oponki i dopiero rozpocząć smażenie.Oponki smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.Posypujemy
cukrem pudrem lub lukrujemy.Najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe.Smacznego!