Wykonanie
Absolutnie idealne. Pyszne, kruchuteńkie i mocno napowietrzone :) Zniknęły błyskawicznie. Przepis znaleziony w książce "Dobre gotowanie-thermomix na każdy dzień" Polecam i to baaardzo :)Składniki:230g
mąki pszennej tortowej4
żółtka20g
masła25ml
spirytusu lub
rumu100ml
śmietanyszczypta
solitłuszcz do smażenia
cukier puder do posypaniawykonanie thermomix:wszystkie składniki umieścić w naczyniu wyrabiać 1,5min/obr. interwałCiasto bardzo cieniutko rozwałkować i kroić w paski o szer 3 cm a dł 8-10 cm. Na każdym prostokącie zrobić nacięcie i przeklec jeden z końców paska formując
faworka. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu obustronnie na złoto. Odkładać do odcieknięcia na ręcznik papierowy. Posypać
cukrem pudrem.wykonanie tradycyjne:Wszystkie składniki bardzo dobrze wyrobić (co nie jest łatwe jeśli robimy to ręcznie. Ja pomagam sobie termomixem. Można też wyrabiać mocnym robotem lub w maszynie do
chleba).Ciasto bardzo cieniutko rozwałkować i kroić w paski o szer 3 cm a dł 8-10 cm. Na każdym prostokącie zrobić nacięcie i przeklec jeden z końców paska formując
faworka. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu obustronnie na złoto. Odkładać do odcieknięcia na ręcznik papierowy. Posypać
cukrem pudrem.Smacznego :)