ßßß Cookit - przepis na Kruchuteńkie i delikatne faworki

Kruchuteńkie i delikatne faworki

nazwa

Wykonanie

Absolutnie idealne. Pyszne, kruchuteńkie i mocno napowietrzone :) Zniknęły błyskawicznie. Przepis znaleziony w książce "Dobre gotowanie-thermomix na każdy dzień" Polecam i to baaardzo :)
Składniki:
230g mąki pszennej tortowej
4 żółtka
20g masła
25ml spirytusu lub rumu
100ml śmietany
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania
wykonanie thermomix:
wszystkie składniki umieścić w naczyniu wyrabiać 1,5min/obr. interwał
Ciasto bardzo cieniutko rozwałkować i kroić w paski o szer 3 cm a dł 8-10 cm. Na każdym prostokącie zrobić nacięcie i przeklec jeden z końców paska formując faworka. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu obustronnie na złoto. Odkładać do odcieknięcia na ręcznik papierowy. Posypać cukrem pudrem.
wykonanie tradycyjne:
Wszystkie składniki bardzo dobrze wyrobić (co nie jest łatwe jeśli robimy to ręcznie. Ja pomagam sobie termomixem. Można też wyrabiać mocnym robotem lub w maszynie do chleba).
Ciasto bardzo cieniutko rozwałkować i kroić w paski o szer 3 cm a dł 8-10 cm. Na każdym prostokącie zrobić nacięcie i przeklec jeden z końców paska formując faworka. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu obustronnie na złoto. Odkładać do odcieknięcia na ręcznik papierowy. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/02/kruchutenkie-i-delikatne-faworki.html