Wykonanie
Pączki i chrusty, bez nich nie ma karnawału. Ile domów, tyle przepisów na najlepsze tradycyjne chrusty, chruściki, czy
faworki.Jedni wolą na
smalcu, inni na
maśle, z
cukrem albo bez, ale muszą być ze
spirytusem. Moje są na
maśle i ze
spirytusem, a do tego z kwaśną
śmietaną. Smakują wspaniale.
Składniki:ilość: 2 duże półmiski, jak na zdjęciu360g
mąki pszennej3-4 łyżki kwaśnej
śmietanyszczypta
soli5
żółtek4 duże łyżki zimnego
masła, pokrojonego na kawałki4 łyżki
spirytusu ( albo
czystej wódki )
olej rzepakowy do smażenia
cukier puder do posypania
Jak zrobiłam:
Mąkę połączyłam ze wszystkimi pozostałymi składnikami na ciasto, posiekałam nożem i szybko zagniotłam w miarę elastyczne ciasto. Blat posypałam
mąką i rozwałkowałam ciasto na cienki placek. Pokroiłam go w paski 2.5 centymetrowe, podzieliłam każdy na około 9 centymetrowe kawałki. Po środku każdego zrobiłam podłużne, 1 centymetrowe nacięcie. Przez ten otwór przełożyłam połówkę prostokąta
faworka i ostrożnie wyciągnęłam ją na zewnątrz, delikatnie pociągając ( TUTAJ zobacz jak to zrobić ).W rondlu mocno rozgrzałam
olej, smażyłam
faworki na złocisty kolor. Wyłożyłam łyżką cedzakową na półmisek wyłożony ręcznikami papierowymi, żeby odsączyć z tłuszczu. Na końcu posypałam
cukrem pudrem.