Wykonanie
Nowy kształt Waszych
faworków - słodkie kokardki :-). Z nieznanego dla mnie wcześniej przepisu z wykorzystaniem
piwa. Są przepyszne, lekkie i bardzo kruche. Ciasto
faworkowe wymaga dość dużo siły podczas wyrabiania, dlatego pozwalam sobie na nie tylko wtedy, kiedy mam pod ręką męską rękę do pomocy ;-). Pęcherzyki powietrza widoczne na naszych kokardkach są wskaźnikiem dobrze 'wybitego' ciasta. Poświęćmy im trochę czasu i siły podczas przygotowywania, a usmażymy jeden z najlepszych karnawałowych deserów :-).Składniki na 2 bardzo duże talerze kokardek:3 szklanki
mąki pszennej5
żółtek2 łyżeczki
spirytusu1 łyżeczka
masła1/2 do 3/4 szklanki
jasnego piwaszczypta
soliolej rzepakowy, do smażenia
cukier puder, do oprószenia
Mąkę przesiać, dodać
żółtka,
spirytus,
masło, pół szklanki
piwa,
sól. Dobrze wyrobić, zagniatając (dość długo), by ciasto było mięciutkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dolać więcej
piwa.Ciasto porządnie wybijać wałkiem (pracując z nim około 15 minut), by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut. Po tym czasie rozwałkować jak najcieniej, starając się jak najmniej podsypywać
mąką. Z ciasta szklanką wycinać kółka, jak na pierogi, formować kokardki.Smażyć na
oleju rozgrzanym do temperatury około 175ºC na złoty kolor, osączyć na ręczniczku papierowym. Po wystudzeniu posypać
cukrem pudrem.Smacznego :-).
Przepis z forum CinCin.