ßßß Cookit - przepis na Gulasz a´la Stroganof i pure z selera

Gulasz a´la Stroganof i pure z selera

nazwa

Wykonanie

Prawdziwy strogonof robi sie z najdelikatniejszej wolowiny- z fieleta. A to i ciezko dostepne i drogie... Dlatego to tutaj to niestety "podrobka" ;), choc jak podrobka nie smakuje ;) Nam smakowalo z pure z selera. Ciekawa odmiana dla pure ziemniaczanego.
Dla 4 osob:
3 cebule
1 kg miesa na gulasz wieprzowego
2 lyzki oleju
2 lyzeczki suszonego tymianku
sol, pieprz
250 ml bialego wina wytrawnego
1 lyzeczka bulionu instant
2 lyzeczki musztardy
250 g ogorkow konserwowych
150 g kwasnej smietany
1 lyzka maki
Cebule obrac, pokroic w cwiartki, pokroic w plasterki. Mieso pokroic w kostke. Olej ogrzac na patelni, podsmazyc na nim mieso na rumiano. Powinno byc dobrze wysmazone. Dodac cebule i tymianek. Smazyc mieszajac ok. 2-3 minuty. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Dolac baile wino i 500 ml wody. Zagotowac. Wsypac builon, dodac musztarde i wymieszac. Dusic pod pryzkryciem ok. 1 1/2 godziny.
Ogorki pokroic w plasterki. Wymieszac smietane i make, dodac do gulaszu, wymieszac, gotowac ok. 5 minut, dodac ogorki i juz nie gotowac. Ogorki powinny zostac chrupiace. Ewentualnie doprawic do smaku.
Pure z selera.
Dla 4 osob:
200g ziemniakow
600 g selera (bulwa)
sol, pieprz, mielona galka muszkatalowa
1 lyzka kwasnej smietany
Ziemniaki i seler obrac, pokroic w kostke, Gotowac od miekkosci w posolonej wodzie, odcedzic. Dodac smietane, ugniesc pure. Doprawic do smaku sola, pieprzem i galka muszkatalowa.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2010/12/Gulasz-ala-Strogonof-i-pure-z-selera.html