ßßß
            
        
Dla 4 osob:3 cebule1 kg miesa na gulasz wieprzowego2 lyzki oleju2 lyzeczki suszonego tymiankusol, pieprz250 ml bialego wina wytrawnego1 lyzeczka bulionu instant2 lyzeczki musztardy250 g ogorkow konserwowych150 g kwasnej smietany1 lyzka makiCebule obrac, pokroic w cwiartki, pokroic w plasterki. Mieso pokroic w kostke. Olej ogrzac na patelni, podsmazyc na nim mieso na rumiano. Powinno byc dobrze wysmazone. Dodac cebule i tymianek. Smazyc mieszajac ok. 2-3 minuty. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Dolac baile wino i 500 ml wody. Zagotowac. Wsypac builon, dodac musztarde i wymieszac. Dusic pod pryzkryciem ok. 1 1/2 godziny.Ogorki pokroic w plasterki. Wymieszac smietane i make, dodac do gulaszu, wymieszac, gotowac ok. 5 minut, dodac ogorki i juz nie gotowac. Ogorki powinny zostac chrupiace. Ewentualnie doprawic do smaku.Pure z selera.Dla 4 osob:200g ziemniakow600 g selera (bulwa)sol, pieprz, mielona galka muszkatalowa1 lyzka kwasnej smietanyZiemniaki i seler obrac, pokroic w kostke, Gotowac od miekkosci w posolonej wodzie, odcedzic. Dodac smietane, ugniesc pure. Doprawic do smaku sola, pieprzem i galka muszkatalowa.