Wykonanie
Przepis pochodzi z programu p. K.Okrasy "Smaki czasu"- odcinek z p. K.Pokosinska. Oto link do przepisu: http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/smaki-czasu-z-karolem-okrasa/przepisy/zupa-grzybowa-z-lanymi-kluseczkami/3321412Przepis zostal zmieniony nieco na potrzeby naszej rodziny- lubimy geste, miksowane zupy-kremy. Uzylam tez innej
smietany, z dobrym efektem :) W przepisie oryginalnym nie podano ilosci porcji, ale 2,5 litra zupy to ilosc dla wielu domownikow i gosci ;) Robilam z
polowy skladnikow.150 g suszonych grzybow, najlepiej prawdziwkow1/2
selera3
ziemniaki1
cebula2-3
suszone sliwki bez pestek2 lyzki
smietany creme fraiche z
ziolami1 lyzka
oleju i pol lyzki
maslasol i
pieprz do smaku
Grzyby zalac
woda ok 1,5 litra, zagotowac, gotowac 40 minut. Odcedzic,
wywar podzielic na 2 czesci. Jedna gotowac dalej wraz z pokrojonymi w paski
grzybami.
Ziemniaki i
selera obrac, pokroic w kostke, smazyc na tluszczu, dodac posiekana
cebule i pokrojone w paski
sliwki, smazyc, az
ziemniaki beda szkliste. Zalac polowa
wywaru, gotowac ok. 20 minut. Nastepnie zmiksowac, dodac do
wywaru z
grzybami, wymieszac, doprawic
sola i
pieprzem do smaku, dodac
smietane i wymieszac.Lane kluseczki:2
jajaok 6 lyzek
makiJajka roztrzepac, dodawac stopniowo
make, zrobic ciasto gestosci kwasnej
smietany, wlewac lejkiem na wrzatek i gotowac ok. 1-2 minut.Kluseczki doddawac do zupy wedle wlasnego uznania. Na moich zdjeciach mozna je zobaczyc osobno.A oto tadam!!! Zdjecia wykonane moim nowiutenkim aparatem, kupilam go w sobote i jestem zachwycona, stary sie popsul w zeszlym roku i ostatnie wpisy "zdobily" watpliwej jakosci zdjecia z telefonu.
A tu jeszcze kluseczki
solo, bo sie nie
moge powstrzyamac, no ladne wyszly na tym zdjeciu ;)
Przypominam o konkursie: zgloszenia do jutra do 12stej.