Wykonanie
            Przepis pochodzi z programu p. K.Okrasy "Smaki czasu"- odcinek z p. K.Pokosinska. Oto link do przepisu: http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/smaki-czasu-z-karolem-okrasa/przepisy/zupa-grzybowa-z-lanymi-kluseczkami/3321412Przepis zostal zmieniony nieco na potrzeby naszej rodziny- lubimy geste, miksowane zupy-kremy. Uzylam tez innej 
smietany, z dobrym efektem :) W przepisie oryginalnym nie podano ilosci porcji, ale 2,5 litra zupy to ilosc dla wielu domownikow i gosci ;) Robilam z 
polowy skladnikow.150 g suszonych grzybow, najlepiej prawdziwkow1/2 
selera3 
ziemniaki1 
cebula2-3 
suszone sliwki bez pestek2 lyzki 
smietany creme fraiche z 
ziolami1 lyzka 
oleju i pol lyzki 
maslasol i 
pieprz do smaku
Grzyby zalac 
woda ok 1,5 litra, zagotowac, gotowac 40 minut. Odcedzic, 
wywar podzielic na 2 czesci. Jedna gotowac dalej wraz z pokrojonymi w paski 
grzybami. 
Ziemniaki i 
selera obrac, pokroic w kostke, smazyc na tluszczu, dodac posiekana 
cebule i pokrojone w paski 
sliwki, smazyc, az 
ziemniaki beda szkliste. Zalac polowa 
wywaru, gotowac ok. 20 minut. Nastepnie zmiksowac, dodac do 
wywaru z 
grzybami, wymieszac, doprawic 
sola i 
pieprzem do smaku, dodac 
smietane i wymieszac.Lane kluseczki:2 
jajaok 6 lyzek 
makiJajka roztrzepac, dodawac stopniowo 
make, zrobic ciasto gestosci kwasnej 
smietany, wlewac lejkiem na wrzatek i gotowac ok. 1-2 minut.Kluseczki doddawac do zupy wedle wlasnego uznania. Na moich zdjeciach mozna je zobaczyc osobno.A oto tadam!!! Zdjecia wykonane moim nowiutenkim aparatem, kupilam go w sobote i jestem zachwycona, stary sie popsul w zeszlym roku i ostatnie wpisy "zdobily" watpliwej jakosci zdjecia z telefonu.

A tu jeszcze kluseczki 
solo, bo sie nie 
moge powstrzyamac, no ladne wyszly na tym zdjeciu ;)

Przypominam o konkursie: zgloszenia do jutra do 12stej.