Wykonanie
            Jeśli chcesz podawać placki z gulaszem, dobrze jest przygotować je w nieco większym rozmiarze. Oprócz niego, dodatkami do placków mogą być również: ulubiony sos (np. 
szpinakowy, 
czosnkowy), kwaśna 
śmietana, a także 
cukier lub 
mus jabłkowy.Placki ziemniaczane1 kg 
ziemniaków1 mała 
cebula3 czubate łyżki 
mąki (lub więcejjeśli 
ziemniaki są wodniste)1 
jajkosólpieprzolej do smażenia
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o takich oczkach, jaką fakturę placka najbardziej lubisz. Lekko odciśnij nadmiar płynu, dodaj drobniutko posiekaną 
cebulę (możesz też zetrzeć ją na tarce), 
mąkę, 
jajko, dopraw 
solą oraz 
pieprzem i dokładnie wymieszaj. Dowolnej wielkości placki smaż z obu stron na patelni na rozgrzanym 
oleju, aż będą złocisto-brązowe. Podawaj z ulubionymi dodatkami.Autor: Zuzanna Wiciejowska



Silit Patelnia 
Selara Patelnia Skeppshult TEFAL Patelnia