Wykonanie
Jeśli chcesz podawać placki z gulaszem, dobrze jest przygotować je w nieco większym rozmiarze. Oprócz niego, dodatkami do placków mogą być również: ulubiony sos (np.
szpinakowy,
czosnkowy), kwaśna
śmietana, a także
cukier lub
mus jabłkowy.Placki ziemniaczane1 kg
ziemniaków1 mała
cebula3 czubate łyżki
mąki (lub więcejjeśli
ziemniaki są wodniste)1
jajkosólpieprzolej do smażenia
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o takich oczkach, jaką fakturę placka najbardziej lubisz. Lekko odciśnij nadmiar płynu, dodaj drobniutko posiekaną
cebulę (możesz też zetrzeć ją na tarce),
mąkę,
jajko, dopraw
solą oraz
pieprzem i dokładnie wymieszaj. Dowolnej wielkości placki smaż z obu stron na patelni na rozgrzanym
oleju, aż będą złocisto-brązowe. Podawaj z ulubionymi dodatkami.Autor: Zuzanna Wiciejowska
Silit Patelnia
Selara Patelnia Skeppshult TEFAL Patelnia