Wykonanie
Placki ziemniaczane są znane i bardzo popularne. W starym numerze Mojego Gotowania znalazłam wersję z
jajkiem. Jest to smaczne urozmaicenie zwłaszcza na piątkowy obiad. W orginalnym przepisie placek miał formę bardziej kopczykowatą, a
jajko było wbite w dołek. Mnie nie do końca się to udało ale i tak placek z
jajkiem bardzo nam smakował.
Składniki:70 dag
ziemniaków2 łyżki
mąki5
jajekduża
cebulagarść ulubionych
ziół (świeżych lub suszonych)
olej do smażenia
sól,
pieprzZiemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do masy dodać
mąkę, wbić
jajko, połączyć z drobno startą
cebulą oraz posiekanymi
ziołami. Doprawić
solą oraz
pieprzem i usmażyć po kolei 4 placki. Zrumienić jedną stronę, przewrócić na drugą i wbić na wierzch
jajko. Smażyć aż
jajko się zetnie.Smacznego:)