ßßß Cookit - przepis na Potrawka z indyka zapiekana z selerem

Potrawka z indyka zapiekana z selerem

nazwa

Wykonanie

Seler- warzywo nieco zapomniane, warto przywrocic do lask. Bardzo lubie ten slodkawy smak selera w tej potrawce. Dodatkowo seler lekko sie zapieka i staje sie chrupiacy. Po prostu pycha.
Dla 4 osob:
600 g kotletow z piersi indyka,
2 male cebule
150 g pieczarek
50 g wedzonego boczku surowego
3 ogorki konserwowe w occie
2 lyzki oleju
2 lyzki maki
400 ml bulionu
125 g smietany
2 lyzeczki musztardy
800 g selera
1 jajko
sol, pieprz do smaku
Kotlety pokroic w cienkie paski. Cebule pokroic w kostke, pieczarkiw talarki, boczek w paseczki. Ogorki odsaczyc z zalewy i pokroic w kostke.
Olej rotgrzac na patelni. Smazyc mieso i boczek ok 3 minut. Dodac cebule i pieczarki, smazyc dalej ok. 4 minuty mieszajac. Doprawic sola i pieprzem do smaku. Posypac lyzka maki, wymieszac. Dodac meiszajac bulion i smietane. Dodac musztarde, rozmeiszac, na koniec dodac ogorki i dusic ok. 5 minut.
Selera obrac, zetrzec na tarce o srednich otworach. Dodac lyzke maki i jajko. , wymieszac, posoli i popieprzyc. Potrawke przelozyc do naczynia do zapiekania, nalozyc na to wartswe selerowa. Zapiekac w piekarniku w temperaturze 160 stopni ok. 15-20 minut, az seler bedzie chrupiacy.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2010/09/Potrawka-z-indyka-zapiekana-z-selerem.html