Wykonanie
Seler- warzywo nieco zapomniane, warto przywrocic do lask. Bardzo lubie ten slodkawy smak
selera w tej potrawce. Dodatkowo
seler lekko sie zapieka i staje sie chrupiacy. Po prostu pycha.Dla 4 osob:600 g kotletow z
piersi indyka,2
male cebule150 g
pieczarek50 g
wedzonego boczku surowego3
ogorki konserwowe w occie2 lyzki
oleju2 lyzki
maki400 ml
bulionu125 g
smietany2 lyzeczki
musztardy800 g
selera1
jajkosol,
pieprz do smakuKotlety pokroic w cienkie paski.
Cebule pokroic w kostke,
pieczarkiw talarki,
boczek w paseczki.
Ogorki odsaczyc z zalewy i pokroic w kostke.
Olej rotgrzac na patelni. Smazyc
mieso i
boczek ok 3 minut. Dodac
cebule i
pieczarki, smazyc dalej ok. 4 minuty mieszajac. Doprawic
sola i
pieprzem do smaku. Posypac lyzka
maki, wymieszac. Dodac meiszajac
bulion i
smietane. Dodac
musztarde, rozmeiszac, na koniec dodac
ogorki i dusic ok. 5 minut.
Selera obrac, zetrzec na tarce o srednich otworach. Dodac lyzke
maki i
jajko. , wymieszac, posoli i popieprzyc. Potrawke przelozyc do naczynia do zapiekania, nalozyc na to wartswe selerowa. Zapiekac w piekarniku w temperaturze 160 stopni ok. 15-20 minut, az
seler bedzie chrupiacy.