Wykonanie
            Chyba nareszcie przystalo dac jakis przepis zgodny z nazwa bloga? ;) Tak wiec oto zupa ziemniaczana, w sam raz na jesienne chlody, ktore wlasnie nadciagaja. Mocno ziemniaczana w smaku. Dodatkowo kolorystycznie ozywiona akcentami czerwieni i zieleni. Smakuje pysznie :)Dla 4 osob500 g 
kartofli150 g 
wedzonego boczku1 
cebula2 lyzeczki 
maki1,5 l 
bulionu2 straki 
czerwonej papryki350 g brokulow2 lyzki 
smietanysol, 
pieprz, mielona galka muszaktalowa
Boczek pokroic w kostke, zrumienic na patelni, wyjac. Na wytopionym tluszczu smazyc pokrojone w 
czastki ziemniaki i posiekana 
cebule. Usmazyc na rumiano, posypac 
maka, wymieszac, smazyc jeszcze ok 2 min. Dodac 
bulion, gotowac ok 15 min na slabym ogniu. W tym czasie 
papryke oczyscic, wyjac gniazda nasienne, pokroic na kwadraciki. 
Brokula ugotowac w osolonej wodzie. Zupe zmiksowac, ale nie na krem, czesc ziemniakow pozostanie w kawalkach. Dodac do zupy 
papryke, gotowac ok 10 min, dodac 
smietane, przyprawic do smaku. Na koniec dodac 
brokuly i 
boczek, wymieszac. Smakuje oczywscie z 
zytnim chlebem :)