Wykonanie
Chyba nareszcie przystalo dac jakis przepis zgodny z nazwa bloga? ;) Tak wiec oto zupa ziemniaczana, w sam raz na jesienne chlody, ktore wlasnie nadciagaja. Mocno ziemniaczana w smaku. Dodatkowo kolorystycznie ozywiona akcentami czerwieni i zieleni. Smakuje pysznie :)Dla 4 osob500 g
kartofli150 g
wedzonego boczku1
cebula2 lyzeczki
maki1,5 l
bulionu2 straki
czerwonej papryki350 g brokulow2 lyzki
smietanysol,
pieprz, mielona galka muszaktalowa
Boczek pokroic w kostke, zrumienic na patelni, wyjac. Na wytopionym tluszczu smazyc pokrojone w
czastki ziemniaki i posiekana
cebule. Usmazyc na rumiano, posypac
maka, wymieszac, smazyc jeszcze ok 2 min. Dodac
bulion, gotowac ok 15 min na slabym ogniu. W tym czasie
papryke oczyscic, wyjac gniazda nasienne, pokroic na kwadraciki.
Brokula ugotowac w osolonej wodzie. Zupe zmiksowac, ale nie na krem, czesc ziemniakow pozostanie w kawalkach. Dodac do zupy
papryke, gotowac ok 10 min, dodac
smietane, przyprawic do smaku. Na koniec dodac
brokuly i
boczek, wymieszac. Smakuje oczywscie z
zytnim chlebem :)