Cześć =) Sezonowo i letnio, zapraszamy na młodą kapustę duszoną na boczku z cebulą.A jako dodatek dla smaku i koloru - pomidor lub papryka.Lekko słodkawy i kwaskowy posmaktych warzyw świetnie łączy sie ze smakiem kapusty =)Potrzebne będą:- 2 plastry wędzonego boczku- 1 cebula- mała głowka kapusty- pomidor (lub czerwona papryka)- sól i pieprzSposób wykonania:1) W rondlu z gubym dnem podsmażamy drobno pokrojony boczek ok. 5 minut2) Gdy tłuszcz wytopi się z boczku, podsmażamy w nim drobno pokrojoną cebulę.3) Po kilku minutch dodajemy poszatkowaną kapustę oraz pomidora (sparzonego i obranego) pokrojonego w drobną kostkę. W wersji z czerwoną papryką, również kroimy ją w drobną kostkę lub paski.4) Dusimy pod przykryciem, mieszając co jakiś czas, do uzyskania odpowieniej miękkości kapusty, czyli ok. 15-20 minut.Poniżej - wersja z papryką zamiast pomidora:A to młoda kapusta duszona w wykonaniu Maćka:Smacznego =)Agnieszka