Wykonanie
Cześć =)
Udziec z sarny jest
mięsem dość łatwym w przygotowaniu, miękkim i nie wymagającym zbyt skomplikowanej obróbki, jak wiele innych
mięs z
dziczyzny. Co prawda ma za to swoja cenę, ale ze względu na walory smakowe i zdrowotne - naprawdę warto =)
Potrzebne będą (na każdą porcję):- 2 plastry
sarniny z udzca (ok. 100g/1cm grubości każdy)- 1 plaster
wędzonego boczku- 1 mała
cebula-
sól i
pieprzSposób wykonania:1) Na patelni podsmażamy drobno pokrojony
boczek z
cebulą, do lekkiego zarumienienia i wytopienia tłuszczu z
boczku.2) Plastry
mięsa przyprawiamy
solą i
pieprzem. Można oczywiście użyć też dowolnych
ziół lub marynaty, według własnych upodobań.3) Na patelni odsuwamy na boki skwarki z
cebulą i podsmażamy medaliony po 2-3 minuty z każdej strony. Jest to
mięso całkowicie pozbawione tłuszczu, także aby zachowało swój smak i wilgotność należy uchronić je przed przesuszeniem i smażyć tylko tyle, żeby było jeszcze lekko krwiste lub choćby różowe w środku. Przed utrata smaku i wilgotności chroni też spora ilość tłuszczu do smażenia na patelni.
Smacznego dla wszystkich =)I na zachętę dla
Maćka, który będzie myśliwym =)Agnieszka