ßßß Cookit - przepis na ŻUREK PO CHŁOPSKU

ŻUREK PO CHŁOPSKU

nazwa

Wykonanie

1 L WYWARU Z MIĘSA LUB WARZYW
10 DAG BOCZKU WĘDZONEGO
1 CEBULA
4 DAG CHRZANU (TARTEGO)
SÓL, PIEPRZ, MAJERANEK
ZAKWAS Z ŻYTNIEJ MĄKI DO SMAKU
ZAKWAS Z MĄKI ŻYTNIEJ
Mąkę zalać 1/2 ciepłej przegotowanej wody, wymieszać, dodać drobno posiekany czosnek. Przelać do kamiennego garnka i pozostawić w ciepłym miejscu kilka dni. Gdy żur ma kwaśny smaki i przyjemny charakterystyczny zapach, dodawać do zupy.
Boczek pokrajać w kostkę, częściowo stopić, dodać drobno posiekaną cebulę, podsmażyć, zalać wywarem i zakwasem, dodać utarty chrzan, chwile pogotować i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Podawać z ugotowanymi ziemniakami.
Źródło:http://gotujcosniecos.blox.pl/2012/01/ZUREK-PO-CHLOPSKU.html