Wykonanie
1 L
WYWARU Z
MIĘSA LUB WARZYW10 DAG
BOCZKU WĘDZONEGO1
CEBULA4 DAG
CHRZANU (TARTEGO)
SÓL,
PIEPRZ,
MAJERANEKZAKWAS Z ŻYTNIEJ
MĄKI DO SMAKUZAKWAS Z
MĄKI ŻYTNIEJ
Mąkę zalać 1/2 ciepłej przegotowanej
wody, wymieszać, dodać drobno posiekany
czosnek. Przelać do kamiennego garnka i pozostawić w ciepłym miejscu kilka dni. Gdy żur ma kwaśny smaki i przyjemny charakterystyczny zapach, dodawać do zupy.
Boczek pokrajać w kostkę, częściowo stopić, dodać drobno posiekaną
cebulę, podsmażyć, zalać
wywarem i zakwasem, dodać utarty
chrzan, chwile pogotować i doprawić do smaku
solą,
pieprzem oraz
majerankiem. Podawać z ugotowanymi
ziemniakami.