Wykonanie
            Jest pyszny, robiłam go już dużo 
razy, nigdy mnie nie zawiódł, na żytnim chlebusiu, z dodatkiem 
ogórka kiszonego domowej roboty, nie ma nic lepszego na jesień i zimę.

przepis zapożyczony od Dominiki250 gram zmielonej 
słoniny100 gram 
wędzonego boczku1 
cebula0,5 dużego słodkiego 
jabłkasól, 
pieprzSłoninkę przełożyć do rondla, podgrzewać, dopóki 
słonina nie zacznie się wytapiać, 
boczek pokroić w kostkę, wrzucić do 
słoniny. 
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i wrzucić do garnka. Wsypać około pół łyżeczki 
soli i pół łyżeczki 
pieprzu. Całość smażyć w garnku na małym ogniu przez około 30 minut.Na koniec zetrzeć obrane 
jabłko na tarce o grubych oczkach, wrzucić do garnka i zamieszać. Smażyć tak wszystko razem jeszcze około 10 minut, aż 
jabłko będzie miękkie.Po tym czasie wyłączyć ogień i przelać 
smalec do słoiczka lub specjalnego garnuszka, wstawić do lodówki.Należy pamiętać, że przez cały czas wytapiania 
smalec należy mieszać, żeby nie przypalił się na dnie garnka.