Wykonanie
            Poziom trudności
Smalec nie należy do potraw trudnych, wykwintnych, ani egzotycznych, ale…Tłuszcz jest nośnikiem smaku, pozwala naszemu organizmowi przyswajać witaminy. Z jednej strony szkodzi nam – nasycone kwasy tłuszczowe, otyłość, miażdżyca. Z drugiej strony jest konieczny do prawidłowego działania układu nerwowego i mózgu, chroni siatkówkę oka. Tłuszcze wydobywają i łączą smaki przygotowywanych potraw. Domowy 
smalec ze skwarkami i 
cebulką to wspomnienie wakacji spędzonych u babci, wspomnienie kolonii letnich i harcerskiego obozu. Prawie na każdym weselu podawany jest smalczyk z pysznym, 
żytnim chlebem na zakwasie i 
kiszonym ogórkiem lub 
grzybkami w occie. Wszystko jest dla ludzi – ważne jest tylko żeby nie przesadzić. Umiar przy 
stole jest bardzo ważny.Składniki:½ kg wieprzowej 
słoniny bez skóry½ kg 
wędzonego boczku bez skóry3 
cebule1 łyżeczka 
soli1 łyżeczka świeżo mielonego 
pieprzuSposób przygotowania:
 Słoninę
Słoninę pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnka.

Podgrzewać garnek na średnim ogniu od czasu do czasu zamieszać.

 Boczek
Boczek również pokroić w drobną kostkę dodać do 
słoniny.
 Cebulę
Cebulę pokroić w ćwierć plasterki. Gdy kawałki 
słoniny zarumienią się, dodać pokrojoną 
cebulę oraz 
sól i 
pieprz.


Smażyć przez ok. 5 minut na średnim ogniu, wyłączyć, odstawić do lekkiego wystudzenia.
 Smalec
Smalec przełożyć do słoika lub ceramicznego garnka, poczekać do całkowitego wystudzenia. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!