ßßß
 
            
         Przepis własny:Składniki:1 sztuka (pętko) dobrej gatunkowo kiełbasy1 średnia cebula0,5 kg kiełbasysól i pieprzsmalec 0,5 kg lub 0,5 kg słoninyWykonanie:Jeżeli używacie słoniny, to najpierw trzeba ją przetopić. Kroimy w kostkę i w garnku z grubym dnem topimy na małej mocy palnika co jakiś czas mieszając (nie podlewamy niczym!).Jeżeli używacie smalcu, należy go roztopić.Pieczarki oczyścić, posiekać w drobniutką kostkę. Podobnie kiełbasę i cebulkę - w drobniutką kostkę. Na patelnię ułożyć trochę smalcu - najpierw podsmażyć z dodatkiem soli pieczarki, następnie dodać kiełbasę i cebulę. Kiedy składniki są gotowe dodać je do smalcu, dokładnie połączyć, dodać soli i pieprzu. Kiedy lekko całość przestygnie - spróbować. Taki smalec jest najlepszy kiedy jest słonawy w smaku, wtedy nadaje się nawet do posmarowania kromki chleba.Smacznego :)
Przepis własny:Składniki:1 sztuka (pętko) dobrej gatunkowo kiełbasy1 średnia cebula0,5 kg kiełbasysól i pieprzsmalec 0,5 kg lub 0,5 kg słoninyWykonanie:Jeżeli używacie słoniny, to najpierw trzeba ją przetopić. Kroimy w kostkę i w garnku z grubym dnem topimy na małej mocy palnika co jakiś czas mieszając (nie podlewamy niczym!).Jeżeli używacie smalcu, należy go roztopić.Pieczarki oczyścić, posiekać w drobniutką kostkę. Podobnie kiełbasę i cebulkę - w drobniutką kostkę. Na patelnię ułożyć trochę smalcu - najpierw podsmażyć z dodatkiem soli pieczarki, następnie dodać kiełbasę i cebulę. Kiedy składniki są gotowe dodać je do smalcu, dokładnie połączyć, dodać soli i pieprzu. Kiedy lekko całość przestygnie - spróbować. Taki smalec jest najlepszy kiedy jest słonawy w smaku, wtedy nadaje się nawet do posmarowania kromki chleba.Smacznego :)