Wykonanie
            Są plusy chorobowego mojego Mężczyzny, wracam do domu a obiad czeka na mnie na 
stole :)potrzebne składniki:0,5 - 1 kg ugotowanych 
ziemniaków,opakowanie 
zielonej soczewicy,300g 
wędzonego boczku,3 
cebule,0,5 
kostki rosołowej drobiowej,1-2 łyżki 
smalcu,
sól, 
pieprzprzepis i składniki na ciasto TUTAJ
Soczewicę gotujemy wg wskazówek na opakowaniu, z tym, że dodajemy 0,5 
kostki rosołowej. ( 
soczewica powinna "wypić: cały płyn i stać się miękka)
Boczek kroimy w kostkę a 
cebulę w piórka, podsmażamy na 
smalcu.3/4 
boczku i 
cebuli dodajemy do 
soczewicy i mieszamy.
Soczewicę i 
ziemniaki przekręcamy przez maszynkę do 
mielenia mięsa, doprawiamy i dokładnie mieszamy, tak powstałym farszem nadziewamy pierogi.


Najlepiej smakują z 
cebulką i 
boczkiem